Bajrakli džamija

0
Oceni članak

Na prostoru Dositejevog liciteja mesto je našla i jedina preostala džamija iz perioda Osmanske vladavine i ujedno jedan od najstarijih verskih objekata iz osmanskog perioda u Beogradu koja oslikava značajnu epohu iz prošlosti grada. Okružena starim gradskim zgradama niske spratnosti i razgranatim drvećem  koje se pružaju iz skladnih drvoreda što samoj džamiji, ali i celokupnom prostoru oko nje, blizu nekada najvažnije trgovačka ulice, daje osobitost svojstvenu dorćolskim objektima. Istorija ovog dela grada je zaista bogata i puna događaja, u kojima su učestvovale znamenite ličnosti u prostorima i građevinama koje bi trebalo na što lepši način predstaviti, pre svega Beograđanima, a onda i svim ostalim posetiocima našeg grada.

U ovom prelepom delu grada, koji je dugo bio centar dešavanja u gradu, na adresi Gospodar Jevremova 11 ponosno stoji već nekoliko vekova nadaleko čuvena Bajrakli džamija. Kao što je u više navrata naglašavano Bajrakli džamija je mesto povezivanja sa bogom, a manje zdanje u kome se treba diviti građevinskoj i arhitektonskoj lepoti zdanja. Pa ipak, džamija je proglašena za spomenik kulture od velikog značaja, spada u jedno od autentičnih građevina, koje obogaćuje kulturno nasleđe i staro jezgro grada. Sa desne strane ulaza u Bajrakli džamiju se nalazi minaret (visoka kula sa kupolom na vrhu), dok se mihrab (niša u zidu okrenuta ka centralnom svetilištu u Meki) i minber (uzdignuta govornica) nalaze naspram ulaza. Iako izaziva dosta kontraverzi, licima koja uglavnom ne poznaju islam, a često ni druge religije, preporučujemo da je posetite i uverite se da i Bajrakli džamija kao i većina verskih objekata bilo koje religije širom sveta, odiše mirnoćom, tišinom i spokojem koji su svojstveni svetim mestima. Pa tako, ako naiđete u vreme proslave Ramazanskog Bajrama, možete se pridružiti domaćinima za otvorenom trpezom, a vrata su često otvorena tokom Noći muzeja, ali i ostalim danima kada je možete posetiti i saznati više o samoj džamiji.

U ulicama i bulevarima oko nje nalaze se brojni spomenici, parkovi, stare kuće u Beogradu, kao i ambijentalne celine koje govore o tome kako je istorija Beograda bila interesantna i kako se na više načina zaljubljenik u naš grad može posvetiti otkrivanju Beograda i njegovih bezbrojnih tajni.