Narodno pozorište

0
5/5 - (6 votes)

Trg Republike predstavlja centralnu tačku grada odakle otpočinju svi važniji događaji i manifestacije, ali i mesto gde se ljudi sastaju i odakle kreću dalje akcije, ture i obilasci. U blizini su najvažnije pešačke zone i ambijenatalne celine, ali i važne institucije grada i države kao što su monumentalne zgrade u kojima su Narodni muzej i Narodno pozorište. Upravo poslednja, koja ima savršenu poziciju na uglu Francuske i Vasine ulice predstavlja jedno od najlepših zdanja koje naš grad poseduje.

Iako je želja da se Narodno pozorište osnuje postojala još od 40-ih godina XIX veka ono je osnovano tek 1868. godine. Do izgradnje zgarde u kojoj se danas nalazi glumci su predstave izvodili u gostionicama, magacinu, salama hotela i pivarama. A onda je posle gostovanja ansambla iz Novog Sada knez Mihailo Obrenović, koji je bio oduševljen izvedbom, doneo odluku da se izgradi stalno zdanje Narodnog pozorišta u Beogradu. Temelj je izgrađen odmah, a građevinu je projektovao Aleksandar Bugarski. Zidana je u duhu akademizma, nalik na pozorišne zgrade koje su se dizale širom Evrope u to vreme, a naročito po ugledu na Milansku skalu. Zgrada je završena 1869. godine, a oktobra iste godine izvedena je i prva predstava – „Posmrtna slava kneza Mihaila“ koju je  napisao Đorđe Maletić. Od završetka gradnje pa do 80-ih godina XX veka konstantno su vršene izmene i prepravke enterijera i eksterijera zgrade, a bila je i značajno oštećena tokom Drugog svetskog rata. Konačno je 1989. godine zgradi vraćen izvorni oblik.

Kada su beogradska pozorišta u pitanju, njihov ansambl i repertoar treba naglasiti da je Narodno pozorište uvek spadalo u sam vrh umetničkih postignuća imajući u vidu dramu, operu i balet. Najveća imena i prvaci drame, baleta i opere su zaposleni u Narodnom pozorištu i celim svojim bićem pokušavaju da približe umetnost svima nama. Na zvaničnom sajtu Narodnog pozorišta možete pogledati informacije o predstavama, umetnicima, videti više fotografija i aktuelni repertoar, kupiti ulaznice online, ali i pročitati mnogo više o istorijatu, izdavačkoj delatnosti pozorišta. Ukoliko želite možete posetiti i Facebook i Instagram stranice, kao i YouTube kanal Narodnog pozorišta.

Posle kvalitetnog programa koji ćete doživeti možete sabrati svoje utiske u obližnjim ugostiteljskim objektima pošto se u blizini nalaze najbolji restorani u Beogradu, atraktivni kafići u centru grada, vinarije u Beogradu, ali i poznate kafane u Skadaliji.