Evangelistička crkva – Bitef teatar

0
5/5 - (7 votes)

Trgovi u Beogradu imaju svoj specifičan šarm koji odoleva vremenu i mesta gde se nalaze značajne institucije i gde su okupljanja česta. Iako nije jedan od najprostranijih Trg Mire Trailović predstavlja jedan od najznačajnijih i najpopularnijih, koji zajedno sa okolnim objektima oplemenjuje ceo ovaj prostor na Dorćolu. Ovde ćete najlakše doći spuštajući se od Trga Republike Cetinjskom ili Skadarskom ulicom ka Bajloni pijaci, pored koje se nalazi ovaj prelepi skver. Celina izleda bajkovito i zbog rekonstruisane nemačke evangelističke crkve koja se ponosno uzdiže na ovom divnom mestu.

Evangelistička crkva je izgrađena 1940. godine, a od same izgradnje njen veličanstveni arhitektonski stil i izgled je odmah počeo da skreće pažnju na ovaj objekat i prostor oko njega. Spoljašnji zgled je posebno interesantan zbog upotrebe  ručno rađene opeke, kao i dominantnog zvonika koji je završen piramidalnom kupolom na čije vrhu  se nalazi krst. Raspored u unutrašnjosti je odredila funkcija objekta, a deli se na dva dela. Prvi je centralni deo čija je namena religijska, dok su bočni delovi namenjeni kao stambeni i pomoćni prostor za sveštena lica. Ovu svoju namenu, Evangelistička crkva je izgubila tokom II svetskog rata, a tokom posleratnog perioda, do 1989. godine, ovde su bile smeštene različite institucije. Objekat je proglašen za spomenik kulture.

Ponuda pozorišta u Beogradu je dodatno obogaćena 1989. godine  kada je Beogradski teatarski festival (BITEF) ovde osnovao svoje pozorište. Bitef teatar je osnovan na inicijativu Mire Trailović, kao avangardno beogradsko pozorište koje je sledilo tekovinu najstarijeg pozorišnog festivala, BITEF-a. Bitef teatar je nastavio da organizuje BITEF festival, ali i da kroz kreativan muzički teatar, pozorišno-kabaretske forme, lutkarske i cirkuske predstave, drugačije kulturne manifestacije u Beogradu, hepeninge na ulicama, umetničke radionice, preko Interneta i filma nastavi da istražuje prirodu ljudskog društva i traga za društvenim identitetom, kao i da otkriva i neguje nove dramske i pozorišne koncepcije u sopstvenoj produkciji ili u koprodukcijama sa svetskim institucijama . Bitef teatar je ostao otvoren za svaku vrstu novog umetničkog izraza, istraživanje, podsticanje umetnika da prevazilaze utvrđene kulturne međe kako bi se razvila i drugačija umetnička scena i kultura u Beogradu uopšte. Poznat je po davanje podrške segmentima pozorišta koji nisu dovoljno razvijeni poput teatra pokreta i savremenog plesa. Organizacija teatra je urađena kao u savremenim evropskim pozorištima, pošto nema stalno zaposleni umetnički ansambl, već se umetnici angažuju po projektima, uz stalnu međunarodnu razmenu umetnika.

Više o Bitef teatru, repertoar i kontakt podatke možete dobiti na zvaničnom sajtu, Facebook i Instagram stranici.