Zemunska pošta

0
5/5 - (5 votes)

Dok se šetate Zemunom, odvojte nekoliko minuta i prošetajte do Glavne ulice i uživajte u šetnji, ali arhitekturi i lepoti građevina koje vas okružuju. Ako malo zastanete i izdvojite se iz užurbane mase i pogledate oko sebe videćete prelepe stare kuće i zgrade koje prosto plene svojim izgledom karakterističnim za neko drugo vreme u prošlosti. U ovom delu Zemuna, nalaze se svuda oko vas, a predstavljaju deo stare trgovačke ulice i naše kulturno nasleđe i blago, od kojih su mnoge spomenici kulture, jako značajni za istoriju, kulturu, ali i za turizam Beograda.

Upravo ovde na uglu Glavne i Davidovićeve ulice nalazi se reprezentativan građevinski objekat koji će vam svakako privući pažnju. U pitanju je zgrada Zgrada Pošte koja je izgrađena davne 1896. godine na mestu gde se nalazio objekat stare pošte iz XVIII veka. Zidana je u stilu neorenesanse sa primesama severnjačkog baroka koji je primenjen na dekorativnim elementima krova. Zidana je od tvrdog materijala, a najzastupljenija je opeka, dok je kao krovni pokrivač korišćen crep. Njena vrednost se ogleda u tome što predstavlja jednu od najvažnijih objekata javne namene koje i danas stoje ponosno i pokazuju istorijski i urbani karakter ove gradske celine, ali i visok nivo arhitektonske kulture Zemuna sa kraja XIX veka.

Šetnja se može nastaviti dalje, pošto je ceo ovaj prostor zapravo staro jezgro Zemuna, odnosno kulturno-istorijska celina od velikog značaja, koja ide do Zemunskog keja gde protiče reka Dunav. Tu se možete odmoriti pošto se ovde nalaze brojni popularni restorani i kafići u Zemunu.