Crkva Svetog Arhanđela Mihaila u Beljini

0
5/5 - (3 votes)

Crkva u Beljini

Kada se traži neko mesto u gradu gde se može napraviti lep odmor za vikend, obično je bitno da ta lokacija ima dosta sadržaja u svojoj bližoj ili daljoj okolini. Uglavnom su interesantna mesta koja imaju jezera u Beogradu, okružuje ih lepa priroda, a imaju veliku ponudu ugostiteljskih objekata i brojne kulturno-istorijske spomenike kao što su stari objekti i kuće, crkve i manastiri u Beogradu. Jedno od lepih mesta u Beogradu koje ima sve ovo uključujući guste listopadne šume Beograda je Barajevo. A na nekoliko kilometara od centra Barajeva, u mestu Beljina se nalazi poznata čaršija u kojoj se nalaze značajni istorjski objekti i gde je sedište jedne vrlo bitne crkve u Beogradu.

U pitanju je crkva Svetog Arhanđela Mihaila koja je izgrađena između 1813. godine i 1819. godine u vreme prve vladavine kneza Miloša Obrenovića i kao takva predstavlja primer najranijeg crkvenog graditeljstva u vreme ovog vladara. Nalazi se na malom uzvišenju iznad prostorno kulturno-istorijske celine Čaršija u Beljini čiji je deo. Izgrađena je na mestu starijeg objekta za koji se pretpostavlja da je iz srednjeg veka. Crkva Sv. Aranđela Mihaila pripada grupi jednobrodnih građevina, a prelep izgled joj dodatno daje kamen od koga je sazidana, a čija površina je dodatno urašena plitkom reljefnom dekoracijom. Debljina ovog kamenog zida je oko jednog metra. Ikonostas u crkvi je urađen 1849. godine, u stilu klasicizma, a rad je slikara Dimitrija Posnikovića. U porti se nalazi nekoliko nadgrobnih spomenika iz XVIII i XIX veka. Nekoliko puta je obnavljana, a 1922. godine  posle oštećenja od zemljotresa je obnovljena kada je i dobila današnji oblik. Dodatnu lepotu kompleksu daje i zvonik koji je novijeg datuma i koji krasi celo crkveno dvorište. Proglašena je za spomenik kulture.

U blizini možete obići i ostale nepokretne delove Čaršije u Beljini, a malo ka Barajevu sa desne strane se nalazi i Rimski most.