Crkva Svetog Marka

0
5/5 - (9 votes)

Parkovi Beograda su uvek bili lagodna i topla okruženja oko kojih se okupljaju ljudi, a prostor oko Tašmajdanskog parka oduvek je smatran za jedan od najprijatnijih mesta u gradu gde naši sugrađani, ali i gosti dolaze često da uživaju. Iako je prostor urban, verovatno ne bi bio toliko atraktivan da ga ne krasi jedan od najlepših verskih objekata u gradu.

Crkva Svetog Marka, velika znamenitost i simbol Beograda, je građena u periodu od 1931. godine do 1941. godine u neposrednoj blizini starog hrama koji je bio na tadašnjem groblju. Elementi crkve su po ugledu na srednjevekovno neimarstvo, odnosno srpsko-vizantijski stil, i vrlo su slični dizajnu manastira Gračanica iz XIV veka, ali je ukupan sklop autentičan. Zidana je od prirodnog materijala i vešbojnim spoljnim zidovima, Iznad glavnog ulaza se nalazi ikona Svetog apostola i jevanđeliste Marka, urađena u mozaiku. Kao i spoljašnjost, i unutrašnjost je velelepna, tako da odmah po ulasku ostavlja snažan utisak, pogotovu kada vidite kupolu koja sa svojih 60 metara visine, ispod koje se nalazi veliki polijelej izrađen od bakra, zaista oduzima dah. Prelepi ikonostas je izgrađen u mermeru, a ikone u njemu rađene su tehnici mozaika. Crkva je autentična i jedinstvena po tome što ima tri oltara, jedan centralono pozicioniran i dva sa strane. Bogata riznica hrama, koja se nalazi sa južne strane, sadrži veliki broj izuzetno vrednih predmeta, neprocenjivu zbirku ikona iz XVIII i XIX veka i ostale dragocenosti. Proglašen je za spomenik kulture, a nastavlja iz dana u dan se ukrašava i dograđuje kako bi sa pravom nastavio da nosi epitet jednog od najlepših beogradskih hramova.

Po ulasku u crkvu sa desne strane se nalazi sarkofag cara Dušana, a sa leve strane je grobnica od belog mermera u kojoj je sahranjen patrijarh Germana Đorića. Poslednji kralj iz dinastije Obrenovića kralj Aleksandar Obrenović i njegova supruga Draga Mašin su sahranjeni u kripti crkve. Imajući sve u vidu možemo slobodno reći da je pitanju i pravi muzej. Crkva je poznata i po tome što ima svoj hor, kao i dečji hor, a horska galerija na zapadnoj strani crkve može da primi i do  pevača, što je uz fenomenalan ambijent jedan od razloga zašto se mnogi parovi odlučuju da svoje venčanje iz snova organizuju ovde. Ukoliko želite da saznate više o hramu, ikonostasu, ikonama, rasporedu bogosluženja, vidite fotografije posetite sajt Crkve Svetog Marka.

Poznato je da se ispod crkve i parka nalazi 7 tašmajdanskih pećina, od kojih su neke prirodne, a neke su kopali i utvrđivali Rimljani i Turci, što sve govori u prilog činjenice da je istorija Beograda izuzetno interesantna. Plato ispred crkve je nedavno renoviran i pretvoren u pešačku zonu, a na travnatoj površini je postavljen spomenik patrijarhu srpskom gospodinu Pavlu. Tu je i park Tašmajdan gde je šetnja omiljena aktivnost naših sugrađana, a često se tu održavaju i značajne manifestacije u Beogradu. Iza crkve se nalazi malo pozorište “Duško Radović”, a u okolini brojni kafići i restorani Beograda.