Astronomska opservatorija

0
5/5 - (5 votes)

Mnogi dok traže poznata beogradska izletišta i mesto za odmor u prirodi često zaobilaze centralne gradske opštine misleći da tamo skoro ne postoje mesta gde je priroda Beograda bogata, gde su šume Beograda prepune ptica koje svojim cvrkutom doprinose potpunoj harmoniji. Ali upravo u centru, tačnije na Zvezdarskom brdu se nalazi čuvena Zvezdarska šuma omiljena poznavaocima prirodnih bogatstava grada i ljubiteljima sporta, šetnje, rekreacije i izleta.

Sem prirodnih lepota, bogatstva flore i faune ovo mesto je i poznato kao sedište Astronomske opservatorije. Spomenici kulture kao što je opservatorija su pravi biseri značajni za turizam u Beogradu. Zbog ovakvih kulturno-istorijskih spomenika turisti često dolaze kako bi uživali u lepotama Zvezdarnice, oko koje se nalaze staze, divna hrastova, topolina ili jasenova stabla, ali i životinje ove prelepe šume u Beogradu. U planu je da se opservatorija pretvori u muzej po premeštanju opservatorije u okolinu Prokuplja. Iako je zvanično Astronomska opservatorija osnovana 1887. godine, ona je svoj rad dugo obavljala u drugim objektima u gradu, između ostalih i u zgradi tadašnje Meteorološke opservatorije u Karađorđevom parku. Izgradnja zgrade na Zvezdari je počela 1929. godine, a završeni su 1931. godine. Brdo koje je do izgradnje opservatorije bilo poznato kao Vračarsko brdo, narod će zbog nove naučne institucije neobičnog objekta i namene nazvati Zvezdarnicom, po čemu će cela opština kasnije dobiti ime Zvezdara. Sam arhitektonski objekat predstavlja projekat jednog od osnivača modernističkog pristupa u arhitekturi češki arhitekta Jan Dubovi, pa je u ovom stilu rađena i opservatorija sa elementima akademskog istoricizma koji je bio karakteritičan za period između dva svetska rata. Projektovan je kao kompleks sa Upravnom zgradom i paviljonima u koje je smeštena oprema za astronomska istraživanja. Poznata je kao jedna od najstarijih naučnih ustanova u Srbiji, čija je osnovna delatnost posmatranje vasione, odnosno izučavanje nebeskih tela i pojava izvan planete Zemlje.

Astronomska opservatorija je korišćena za snimanje nekih od scena popularne serije „Senke nad Balkanom 2“, a od aprila do oktobra, svake poslednje subote u mesecu besplatna za posete, a grupno vođenje je u 11 i 13 časova. Prilikom obilaska možete videte najveći objekat u kompleksu – Upravnu zgradu, upoznati se sa  muzejskom postavkom starih astronomskih instrumenata i, obiđu najveću astronomsku bibilioteku u Srbiji kojom dominira galerija sa ormanima, a čijom se obradom enterijera posebno ističe. Obilazi se zatim Veliki refraktor (najveći teleskop te vrste u Srbiji i na Balkanu) i veliki pasažni instrument.

Na vrhu Zvezdare parking u Beogradu nije uređen na baš najsavršeniji način, ali bez obzira na gužvu ne bi trebali da imate problem da bliže ili dalje od glavne (Volgine) ulice parkirate svoj automobil. Ukoliko želite da nađete više informacija ili počnete da pratite objave Astronomske opservatorije posetite zvaničan sajt ili Facebook stranicu.