Ičkova kuća

0
Oceni članak

Kada vam je želja da odete negde na izlet i obiđete neki prelep, stari deo grada sa specifičnom atmosferom i ambijentom preporučujemo vam Zemun. Poseduje prelepo staro jezgro grada koje su prepune uskih ulica u kojima sun a svakom koraku stare kuće, crkve, manastiri, spomenici, ali i  tradicionalne kafane u Zemunu koji podsećaju na to kako se ovde živelo u prošlosti u daleko usporenijem ritmu nego danas.

Jedna od istaknutijih kuća koju bi bilo lepo obići tokom šetnje je Ičkova kuća. Nalazi se na adresi Bežanijska 18, odmah blizu Glavne ulice i Madlenijanuma. Kuća je sagrađena daven 1793. godine i danas stoji kao svedočanostvo kako su građene reprezentativne građanske kuće tog vremena kada je došlo do urbanizacije starog jezgra Zemuna i kada su mnoge znamenite građevine zidane i danas predstavljaju vredno kulturno nasleđe. Građena je u vreme prelaza stilova baroka i klasicizma, a sastoji se od podruma, prizemlja i sprata, koji je formiran od visokog mansardnog krova koji je korišćen kao stambeni prostor. Prizemlje je, kao i kod većine kuća i zgrada tog vremena, korišćeno u poslovne svrhe, pa je tu dugo bila poznata gostionica sa svratištem “Kraljević Marko”. Proglašena je 1981. godine za spomenik kulture od velikog značaja.

Petar Ičko (1755 – 1808) je rođen na teritoriji današnje Grčke. Seli se u Srbiju, Zemun, pa u Beograd, kao vešt trgovac koji je imao i diplomatske sposobnosti, a govorio je više jezika poput turskog, nemačkog i francuskog. Bio je otpravnik poslova u Osmanskoj ambasadi u Nemačkoj, gde se borio protiv janjičara. Pošto se sklonio u Zemun od dahija, vraća se u Srbiju da pomogne dizanju Prvog srpskog ustanka, postaje prijatelj sa vođama ustanka uključujući Karađorđa, pa je kao vešt pregovarač bio na razgovorima 1806. godine u Carigradu i ispregovarao dobre uslove i postigao sporazum poznat kao Ičkov mir. On nije sproveden pošto su u međuvremenu Srbi nastavili bornu za konačno proterivanje Turaka prostora Srbije. Umro je posle jedne večere u Topčideru 1808. godine, sahranjen je blizu manastira Rakovica, a postoje ozbiljne indicije da je otrovan. Prilikom pregovaranja o smirivanju Drugog srpskog ustanka, Miloš Obrenović je 1815. godine, tražio da se našoj državi priznaju povlastice iz Ičkovog mira.  Zanimljivost je da je sin Petra Ička, Naum Ičko 1823. godine, izgradio zgradu u kojoj je danas čuvena kafana “?”. Iako su mnogi mislili da je kuća njegova, ispostavilo se da je vlasnik Miloš Obrenović, po čijem nalogu je Naum sazidao zgradu.

Obilazak prelepe ambijentalne celine, odnosno starog jezgra Zemuna može biti jedna lepa porodična šetnja koja se može produžiti do Zemunskog keja gde je uvek prijatno pošto tu mirni teče reka Dunav. Na njegovoj obali je uvek živo i tu se nalaze atraktivni restorani i poznati kafići u Zemunu.