Kasnorimska grobnica u Brestoviku

0
5/5 - (8 votes)

Kasnorimska grobnica u Brestoviku

Kada se pomenu termini Beograd ispod Beograda ili podzemni Beograd obično se pomisli na lagume u centru grada, pećine Tašmajdana i slične atrakcije u centru. Ali istorija Beograda je mnogo interesantnija i seže mnogo dalje od centra nego što se dugo mislilo. Retko ko bi pomislio da, dok obilazi izletišta u blizini Beograda, u Brestoviku mestu na teritoriji opštine Grocka, može naići u rimsku grobnicu.

Upravo ovde, dok se prelepi pejzaži ovog gročanskog sela nalaze oko vas, jednog dana pre više od jednog veka je slučajno pronađena rimska grobnica iz III veka. Otkrivena je na privatnom posedu dok je vlasnik okopavao svoj voćnjak i igrom slučaja propao u nju. Istorija i  arheologija Beograda su nas ponovo iznenadile. I danas je na privatnom posedu, ukopana u brdo iznad koga se nalazi seosko groblje. Istraživanja su potvrdila da je u pitanju prvi primerak grobnice iz antičkog doba sa više odaja, odnosno tri odaje, koji je pronađen na teritoriji grada Beograda i proglašena je za spomenik kulture od velikog značaja. Prva odaja je trem, iz koga se kroz vrata silazilo u drugi deo,  srednju odaju sa nišama, a treća odaja je grobna sa prostorima za sahranjivanje, odvojena vratima od prva dva dela. U grobnici su otkriveni ostaci tri zidana sarkofaga za dve odrasle osobe i jedno dete, zatim delove dve figure rimskih genija smrti i dva lava – čuvara ulaza u grobnicu, kao i statuu Rimljanina u prirodnoj veličini.  Materijali koji su korišćeni za zidanje grobnice su pljosnata rimska opeka, lomljeni kamen i krečni malter. Fascinantno deluju i freske na zidovima i svodu i kamene skulpture. Iako je cela grobnica bila prekrivena freskama, sada se mogu videti samo u unutrašnjosti prostorije za sahranjivanje. Istraživanja su dala i odgovor na pitanje ko je sahranjen ovde, a u pitanju je bogata porodica rimskog velikaša koji je živeo u Beogradu ( tadašnjem Singidunumu), a ovde u Brestoviku je imao posed.

Dosta je oštećena, pa je trenutno u toku njena konzervacija i restauracija, tako da će biti u mnogo lepšem izdanju prikazana zainteresovanim, a planirano je da se prilaz pomeri ka obodu privatnog imanja kako bi se zaštitila privatna imovina. Restauracijom će biti i zaštićeno kulturno nasleđe iz rimskog perioda, pošto su delovi freske sa zidova i svoda otpali tokom vremena, a istovremeno će doći do popularizacije i korišćenja objekata u kulturne i turističke svrhe.Kada bude u punom sjaju, obilazak ove lokacije će predstavljati lepo proveden dan u Beogradu, koji može obuhvatiti i razgledanje ostalih turističkih atrakcija Grocke, kao što su stare kuće, Gročanska čaršija, manastiri i crkve, ali i prirodne lepote ovog kraja.