Manastir Rajinovac

0
Oceni članak

Manastir Rajinovac u Begaljici

Razgledanje kulturno-istorijskih objekata u gradu i okolini predstavlja jedan od lepših načina da provedete dan u Beogradu. Tu spadaju spomenici, manastiri, crkve, ali možete obići i atraktivna izletišta u okolini Beograda. Ukoliko se nalazite na teritoriji Grocke, za preporuku je reka Dunav, Gročanska čaršija, stare kuće, ali i Manastir Rajinovac koji se nalazi u selu Begaljica. Do njega najjednostavnije možete doći, ako dolazite automobilom. Ide se Smederevskim putem, koji predstavlja produžetak Bulevara Kralja Aleksandra, ka Grockoj. Posle prelaska mosta preko reke Gročice skrene se desno ka Begaljici, prateći putokaze. Posle par kilometara voženje skreće se levo na put koji ide pravo do manastira. Ukoliko planirate dolazak gradskim prevozom, najbolje je na okretnici autobusa u Ustaničkoj ulici, uhvatiti liniju 302 i dalje instrukcije tražiti od meštana.

Manastir se nalazi na uzvišenju u selu sa predivnim pogledom na okolni pejzaž. Sagrađen je u XVI veku kada je imao ime Manastir sveti Rajko. Prvobitna crkva je bila brvnara, a kasnije je više puta obnavljana, rušena i ponovo obnovljena. Manastir je posvećen rođenju Bogorodice. Ikonostas je jednostavne izrade, a cela građevina u duhu neoklasicizma. Ikone su izrađene od raznih umetnika, raznog slikarskog kvaliteta, tako da beogradski manastiri u njemu imaju ogromno bogatstvo. Izuzetno lep objekat koji je građen od lomljenog i tesanog kamena predstavlja bitan spomenik arhitekture sa kraja XVIII veka, pa je sa razlogom proglašen za spomenik kulture od velikog značaja.

Ovaj manastir, kao i selo je poznato po knezu Palaliji koji je na prevaru ubijen i sahranjen u manastiru Rajinovac o čemu svedoči nadgrobna ploča ispred zapadne fasade crkve. Iako nije potpuno obnovljen i sada možete uživati u prirodi i lepoti ove prelepe građevine. Manastir je u narodu poznat i po čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice Rajinovačke, koja kako se veruje, pomaže mnogima koji ne mogu da imaju potomstvo, ali i po izvoru čudotvorne vode koja pomaže kod nekih oboljenja. Ovde boravi žensko monaštvo, a osim vinograda oko kompleksa, stabla voća krase i manastirsko dvorište. U dvorištu se nalazi manja zvonara i novi konak, a pored česme i klupe na kojima se možete odmoriti. Iako se i dalje obnavlja, treba svratiti u njega jer pored lepote prirode ovde možete pokušati da pronađete svoj mir.

Po svojoj želji, a uz blagoslov patrijarha Irineja na manastirskom groblju je sahranjen i naš čuveni scenarista i pisac Gordan Mihić.  Dok ostavljamo ovaj lepi hram iza sebe da nastavi da ponosno stoji na brdu i bdi nad ćitavim krajem, pogled i nama pada na gročanske vinograde uz Begaljičku reku i podseća da je, sem kulturno-istorijskog bogatstva, ovo poznati voćarsko-vinogradarski kraj koji ima poznate vinarije u Beogradu, što bi uz ostale resurse i kapacitete mogli da poguraju turizam da bude jedan od glavnih razvojnih potencijala Grocke.