Zgrada Narodne skupštine Republike Srbije

0

Sam centar grada je mesto gde se nalaze objekti kulture, restorani, kafane, beogradski hoteli, spomenici i vrlo posećeni trgovi u Beogradu Uputivši se od najpoznatijeg od njih, Trga Republike, preko Terazija ka Trgu Nikole Pašića izbijate na veliki plato gde se nalaze značajne građevine i prijatni parkovi Beograda. Ovaj raskošan prostor sa dosta zelenila preseca ulica Bulevar Kralja Aleksandra, tako da se sa desne strane nalaze Stari i Novi dvor, a sa leve divna zgrada Narodne skupštine Republike Srbije. U pitanju je jedna od najlepših zgrada u Beogradu, nezaobilazna tokom svih tura kojim se obilazi staro jezgro grada i znamenitosti u okolini, pa samim tim sem državnog ima veliki značaj i za turizam Beograda.

U trenutku sticanja nezavisnosti Srbije, a kasnije i proglašenjem Kraljevine Srbije postalo je jasno da je tadašnja zgrada Narodne skupštine, njen spoljašnji izgled i enterijer, nije dovoljno dostojanstvena da bude parlament jedne suverene države. Došlo se do ideje da se izgradi jedno monumentalno zdanje, a za lokaciju je izabran ovaj prostor na kome se između ostalog dugo nalazila nezavršena turska džamija, tada poznata po nadimku batal džamija. Iako je odluka o izradi projekta i zvanično donesena 1892. godine od strane Ministarstva građevina Kraljevine Srbije, sama izgradnja je, zbog burnih dešavanja u tom vremenskom periodu, počela 1907.godine. I posle početka radova, zbog krupnih istorijskih događaja, ali i zbog sujeverja kralja Aleksandra Karađorđevića, koji je verovao da će posle završetka izgradnje on stradati, gradnja je išla jako sporo. Posle njegove smrti 1934. godine radovi su obnovljeni i zgrada je ubrzo završena 1936. godine.

Sednice su se održavale u naredne tri godine, kada je 1939. godine raspuštena Narodna skupština Kraljevine Jugoslavije. Tokom II svetskog rata nije bilo većih oštećenja, a odmah po oslobođenju Beograda 1944. godine je u njoj održana sednica Predsedništva AVNOJ-a, a potom i decenijama kasnije mnoge druge sednice na kojima je tadašnja komunistička vlast donosila važne odluke. Od međunarodnih događaja koji su održani u zgradi Narodne skupštine treba treba izdvojiti Prvu konferenciju Pokreta nesvrstanih koja je održana 1961. godine, ali i običaj tadašnjih vlasti da se pre sahrane izlažu u holu tela istaknutih državnih i partijskih funkcionera od kojih se ističe sahrana Jospia Broza Tita, tadašnjeg marsala i predsednika SFRJ. U narednim godinama, kao i posle uspostavljanja višestranačja zadržava svoju namenu da bude parlament u glavnom gradu države.

U građevinskom pogledu, u pitanju je monumentalna slobodnostojeća palata na kojoj se ističu arhitektonske dekoracije u stilu italijanske renesanse. Na zgradi se ističu  četiri manje i jedna veća kupola, a fasada je obložena veštačkim kamenom. Centralni deo zgrade, iznad koga se nalazi velika kupola, posebno ističu četiri korintska stuba na koju se oslanja ulazni portik, prilazne rampe sa obe strane ulaza, kao i upadljivo kameno stepenište u čijem podnožju su postolja sa dve čuvene skulpturalne grupe, „Igrali se konji vrani“. Ovo monumentalno stepenište vodi u reprezentativni ulazni hol – vestibil koji ima mermerni pod, stubove i četiri stojeće skulpture vladara u nišama. Tu su  centralni hol, stepenište i mala i velika sala za sednice i kabineti. Iz prizemlja ka prostorijama na spratu se može doći pomoću dva simetrično postavljena stepeništa koja su izrađena od belog mermera. Na spratu se nalazi izuzetno reprezentativne prostorije biblioteke i diplomatskog salona, poznat kao salon Kneza Pavla, čije zidove pokrivaju svilene tapete ima detaljno obrađenu tavanicu, belu drvenu lamperiju i raskošni nameštaj. Na spratu se nalaze i prostorije za poslaničke klubove. Ovu prelepu arhitekturu prati veličanstven nameštaj izrađen od prvoklasnih materijala, a duborez je jako zastupljen kao dekorativna tehnika prilikom ukrašavanju nameštaja. Posebna pažnja prilikom projektovanja je poklonjena osvetljenju, pa obratite pažnju na lustere, kandelabre koji su izrađeni od bronze ili mesinga sa divnim staklenim delovima. Na zidovima se nalazi oko dvadeset fresaka, slike se nalaze uglavnom po kabinetima, a skulpture su raspoređene po celom zdanju, uključujući i spoljašnjost. Sva ova dela su izrađivali decenijama najznačajniji autori sa teritorija koje je pokrivala SFRJ, tako da Skupština predstavlja pravi muzej koji pokazuje istorijski, društveni i materijalni razvoj zemlje.

Često se na platou ispred Skupštine održavaju događaji u Beogradu uglavnom zabavnog karaktera, poputa proslava povodom dočeka Nove godine, svečane ceremonije povodom promocije mladih oficira Vojske Srbije, ali i politički skupovi, demonstracije. Individualne posete organizuju se svake prve subote u mesecu, kada možete pogledati delove unutrašnjosti, enterijer, nameštaj i umetnička dela, a možete se prijavati preko Turističke organizacije, dok se sam program sastoji iz zajedničkog obilaska Narodne skupštine i Novog dvora, sedišta predsednika Republike.