Zgrada u ulici Turgenjevljevoj broj 1

0
Oceni članak

Područje Banovog brda i njegova okolina su uglavnom poznati po tome što se na ovom području nalaze poznata izletišta pošto je u ovom kraju priroda Beograda prelepa. Ali ne treba zaboraviti da se ovde nalaze i poznati kulturno-istorijski spomenici, stare kuće u Beogradu, renomirani restorani koji su podjednako važni za turizam u Beogradu i njegovo dalje jačanje.

Jedna od znamenitih zgrada u ovom delu grada se nalazi na adresi Turgenjevljeva 1. Sagrađena je tokom 1935. godine, kao porodična kuća za čuvenog beogradskog lekara Raomira Ćirkovića. Zgrada ima suteren i prizemlje koji su povezani kamenim stepenicama. Zidana je opekom, a pokrivena crepom. Sem vlasnika kuće u njoj su stanovali članovi Komunističke partije Jugoslavije, a vrlo brzo po izgradnji kuće postala je mesto gde su se privremeno boravili, sastajali, ali i sklanjali od progona aktivisti KPJ. Aktivnost članova i frekvencija sastanaka se povećala pred Drugi svetski rat, a poznato je da je na jednom od sastanaka ovde bio i Josip Broz Tito, kasnije predsednik i maršal SFRJ, zatim Ivo Lola Ribar, Rade Končar, Milovan Đilas i brojni drugi lideri komunista. Kao svedok burnih vremena koje istorija grada pamti, zgrada je proglašena za spomenik kulture.

U ovom kraju Čukarice se nalaze i drugi znameniti objekti, spomenici, crkve i manastiri, objekti kulture, ali i parkovi, staze za šetnju, šumski pojasevi, zanimljivi barovi i kafići Beograda, pa je ziasta mnogo mesta za izbor, a na kojima se mogu provesti uzbudljivi dani i praviti zanimljivi izleti.