Kanali i rukavci

0
5/5 - (7 votes)

Kanali i rukavci u Beogradu

Kanali i rukavci su manje popularne vode za izlete, ali poseduju izvesne prednosti u odnosu na druga mesta. Stvari koje privlače ljude koji ih posećuju su osećaj mira i tišine kojima odišu. Mogu se pronaći lepa i izolovana mesta na kojima ponajviše se može uživati u prirodi, biljkama i životinjama kojima ova mesta obiluju, a koja su uglavnom udaljena nekoliko kilometara od urbanog centra Beograda, pa samim tim idealna za vikend odmor ili rekreativni turizam. Pa tako, ako više volite tiho mesto, nalik seoskim izdvojenim i mirnim lokacijama, i nemate ništa protiv da se malo i prošetate kanali Beograda su prava mesta za vas, i može izgledati kao odmor na selu. Najčešći posetioci beogradskih kanala su ribolovci, ali se često obale, okolne površine i šumski pojasevi koji ih okružuju,  koriste za lov, biciklizam ili šetnju.

Direktno ili indirektno su u vezi sa velikim rekama grada, pa je na taj način omogućeno strujanje i obogaćivanje kanala svežom vodom i raznovrsnim ribljim fondom. Voda je generalno čista, čak i posle kiša, teče sporo između obala uredno pokošenih i prekrivenih vodenom vegetacijom. Postoje na nekim delovima mesta sa kojih je teže prići vodi, pa je vrlo izazovno za pecanje. Iako su malo potcenjeni, na većem delu svog toka kanali su otvoreni i okruženi otvorenim prostorom, uglavnom poljoprivrednim zemljištem, pa se pružaju desetine kilometara odličnih voda za ribolov beogradskim kanalima. Iako postoji velika raznolikost vrsta, riba uglavnom nije krupna, ali je zato kvalitetna i vrlo atraktivna za hvatanje. Na kanalima možete istraživati sve discipline ribolova,  nagrada je neverovatna, a odličan ribolov ili bar uslovi za zabavu sa prijateljima su obezbeđeni tokom skoro cele godine.

Mada pecanje iz čamaca i sa obala ne zahteva neki veći prostor za manevre, trebalo bi obratiti pažnju na strujne kablove koji se na određenim lokacijama pojavljuju uz kanale. Na kanalima ne postoje toaleti, kao i organizovani parkinzi, ali se zato može prići kolima skoro do svih mesta, a parkiranje se ne naplaćuje. Hranu i piće ne bi bilo loše obezbediti pre odlaska u prirodu, jer se prodavnice mogu naći samo na nekim mestima.

Čitavom dužinom kanala i rukavaca se protežu kilometri dobrih i kvalitetnih pešačkih staza, tako da je većina sekcija u stanju da prihvati sve zaljubljenike u prirodu, a šetnja i pecanje su dozvoljeni sa obe strane kanala. Šetnja stazama na obalama uz kanale i rukavce pred vama će se pružati panoramski pogledi na uglavnom ravničarke predele i Beograd u daljini, uz istovremeno dostupno uzbudljivo pecanje i videćete zašto veliki broj naših istomišljenika provodi vreme u prirodi što je češće moguće, ali i zašto ih neki posmatraju kao zanimljiva izletišta Beoograda. Najlepše su duge jesenje šetnje kada voda izgleda kao obojena dok se u njoj ogleda raznobojno rastinje i kad je priroda Beograda najatrakativnija.

Najposećeniji kanali su: