Bogorodičina crkva u Zemunu

0
Oceni članak

Zemun je pun starih zdanja, kuća, zgrada koji govore o nekadašnjem načinu života što je jako zanimljivo većini ljudi koji nanovo žele da saznaju neke zaboravljene stvari o svom gradu, ali i turistima kojima je ceo ambijent nepoznat i treba ga učiniti što atraktivnijim. Tu su i trgovačke ulice, čaršije, spomenici, manastiri i crkve koji potvrđuju bogatstvo kulturnog nasleđa Zemuna i Beograda, ali i reka Dunav i kej gde se mogu naći stare zemunske kafane koje su od neprocenjivog značaja za turizam Beograda.

Jedan od najznačajnijih verskih objekata Zemuna, ujedno i najveći, je crkva rođenja Presvete Bogorodice koja se nalazi u zapadnom delu starog jezgra Zemuna, a čiji temelji su postavljeni 1777. godine. 1780. godine je završena, a 3 godina kasnije je osvećena. U to vreme crkva je bila bez zvonika i imala je neke srpsko-vizantijske elemente koji su se kasnije prilikom rekonstrukcije 1880. godine izgubili. Otprilike u to vreme je izgrađen i dvospratni zvonik koji i danas stoji uspravno i ponosito nad Zemunom. Prvo zvono, postavljeno 1815. godine, simbolično je ilustovalo pobedu nad Napoleonom, a docnije su postavljena još dva zvona. Pošto je izgradnju finansiralo pravoslavno stanovništvo Zemuna, uglavnom Srbi i Grci, ispod zvonika je izgrađen depozitorij za odlaganje kostiju, pošto je to u skladu sa pravilima Grčke pravoslavne crkve.

Poseduje bogato izrezbaren barokni ikonostas, ali i ikone poznatog ikonopisca Arsenija Teodorovića. Detaljnije o Bogorodičinom tronu, drvorezbariji ikonostasa, zidnom slikarstvu, ali i horovima, delima hrama i vestima možete pogledati na zvaničnom sajtu Bogorodičine crkve. Proglašena je za spomenik kulture, a na istoj parceli se nalazi i Dom Srpske pravoslavne crkvene opštine sa kojim Bogorodičina crkva u Zemunu čini jedinstvenu celinu. Zanimljive video snimke o crkvi i istoriji Zemuna možete pogledati na linku 1 i linku 2.

U blizini se nalaze ostale prelepe građevine starog jezgra, kej na Dunavu, brojni restorani i kafići u Zemunu u kojima se možete odmoriti i osvežiti posle ove lepe šetnje.