Planine i banje

0
5/5 - (6 votes)

Planine i banje u Beogradu

Beograd, pored svih ostalih prirodnih bogatstava, poseduje i dve planine. Njihov položaj i privlačnost predstavlja dobru osnovu za dalji razvoj izletničkog turizma u Beogradu, zbog očuvane prirode i bogatog biljnog i životinjskog sveta, ali i velike raznovrsnosti sadržaja.  Brojni spomenici, manastiri i crkve, ali i ugostiteljski objekti čine planine Beograda pravim mestom za jednodnevne izlete, vikend ili mini odmor.

Svežina i čist vazduh na planinama deluju lekovito na ljude, ali i doprinose da planine ostanu popularna beogradska izletišta na kojima posetioci mogu provoditi slobodno vreme u dugim šetnjama, planinskom biciklizmu, fotografisanju, posmatranju ptica, ali i uživanju u prelepim pejzažima, pogotovu sa Avalskog tornja. Sportsko – rekreativnih objekata na otvorenom, odnosno terena za fudbal, košarku, rukomet i travnatih površina za dečju igru ima na više mesta na vrhu i padinama planina.

Sa obe planine se mogu organizovati zanimljivi izleti po okolini, pošto se između Kosmaja i Avale i u njihovoj blizini nalaze interesantna izletišta Trešnja, Memorijalni park Jajinci, Mala Ivanča, brojni klubovi i restorani sa bazenima, manastiri Tresije, Pavlovac i Sibnica, ali i lepa i čista jezera Bela reka, Pariguz, Duboki potok, Markovačko i Rabrovačko jezero.  Pored jezera na kojima se može uživati u ribolovu u okolini beogradskih planina postoje i lovišta „Trešnja“, „Avala“, „Kosmaj“ i „Varovnice“. Kulturno – istorijskih objekata ima zaista puno, pa obilascima manastira, crkava, spomenika, starih kuća i zgrada, hanova, domaćinstava, čaršija, možete posvetiti dosta svog slobodnog vremena. Dodatna turistička atrakcija bi mogla da budu i rudarska okna kojih ima na više mesta na obe planine u Beogradu.

Domaćinska atmosfera, prirodna hrana i piće su na svakom koraku u restoranima i kafanama na planinama Beograda i njihovoj okolini. I mogućnosti udobnog smeštaja su raznovrsne, a prohladne večeri u miru i tišini izletišta, kada većina izletnika ode svojim kućama, predstavlja užitak koji ne treba propustiti.  Spavanje u prirodi i buđenje uz cvrkut ptica, iako su nam domovi blizu, su stvari koje nam iznova daju energiju u stresnim vremenima i trebalo bi ih potpuno iskoristiti, pošto su nam ta mesta, praktično, na dohvat ruke.

Veća poseta planinama se može postići nastavkom realizovanja već poznatih manifestacija kao što su  Avalsko kulturno leto, Igre na snegu, Prvomajski uranak, ali i organizovanjem novih.

Planine u Beogradu su:

Banje Beograda predstavljaju deo turističke ponude grada koji treba još razvijati i deo su zdravstvenog turizma. Međutim, u banje se odavno ne odlazi samo zbog lečenja, odnosno prekom potrebom. Bolje banje predstavljaju otmena mesta za odmor, razonodu i druženje. Banje se uglavnom nalaze u pitomim dolinama ili na padinama brda, okružene šumama, pašnjacima. Prirodni pejzaži dopunjeni su negovanim ambijentom, parkovima i šetalištima, tako da je kompletan utisak da banje mogu da posluže za obnavljanje duhovne i fizičke energije.

Banje u Beogradu su: