Manastir Grabovac

0
Oceni članak

Manastir Grabovac – Obrenovac

Dok donosite odluku o mestu gde ćete provesti lep mini odmor ili vikend u Beogradu, uzmite u obzir Obrenovac i zanimljiva mesta i sela oko njega koja pružaju zaista mnogo mogućnosti ua izbor. Ovde se nalaze atraktivna izletišta u okolini Beograda, kulturno-istorijski spomenici, brojne crkve i manastiri koji pokazuju kako je istorija Beograda i Srbije bila teška i kako se mogu iz toga izvući pouke o pravim i istinskim vrednostima u životu.

Beogradski manastiri predstavljaju nepresušni izvor podataka i predstavljaju pravo bogatstvo našeg naroda koje nam je na raspolaganju. Pa opet, često zanemarujemo naše svetinje po obodu grada, dok bi trebalo da im posvećujemo mnogo više pažnje. U tom smislu ćemo vas pozvati da posetite manastir Grabovac koji se nalazi u istoimenom mestu na teritoriji opštine Obrenovac. Ovaj manastir poseduje veoma vrednu biblioteku sa 113 naslova od kojih su samo neka Romulovo jevanđelje iz XIV veka i Dioptra-zbornik iz XV veka. Pored knjiga manastir čuva i dosta vredne umetničke predmete. Posle požara krajem prošlog veka neki naslovi su prebačeni su u Beograd. U okviru manastira nalazi se crkva sv. Oca Nikolaja. Manastir potiče iz XIII veka, ali o njemu se piše tek u XVI veku. Sagradili su ga Nemanjići, tačnije kralj Dragutin Nemanjić. Istraživanja pokazuju da je na mestu današnjeg manastira bilo svetilište staroslovenske vere. Kao i svi pravoslavni hramovi rušen je i obnavljan više puta tokom vekova. Poslednja obnova je bila sedamdesetih godina prošlog veka. Ikonostas u crkvi  datira još iz XVIII veka dok su ikone koje ukrašavaju unutrašnjost crkve novijeg datuma. Ima ogromnu duhovnu, ali i istorijske vrednosti, a 2005.godine proglašen je za spomenik kulture.

Od istorijskih događaja vezanih za ovaj manastir može se pomenuti da je u velikoj seobi Srba baš u ovom manastiru održan poslednji Sabor srpske pravoslavne crkve pre prelaska Save. Ovo je ženski manastir i o njemu brinu monahinje. U blizini manastira nalazi se izvor za koga meštani kažu da je lekovit.