Pivnice Beograda

0
5/5 - (4 votes)

Pivnice u Beogradu

Pivo je piće koje se na svetu najviše konzumira, verovatno je i najstarije alkoholno piće, a po popularnosti zauzima treće mesto, odmah iza vode i čaja. Pa tako i kod nas pivnice, uz kafiće, su objekti koja najviše privlače goste koji traže privlačna mesta gde je dobra zabava u Beogradu. Najpopularnije pivnice su uvek pune posetilaca, bez obzira da li je vikend ili radni dan. I po kišnim i hladnim danima se u zatvorenom uz muziku uživa u razgovoru i ispijanju ovog penušavog napitka, kao i po toplim danima kad možete i na otvorenom uz dašak vetra se posvetiti malom odmoru uz čašu piva.

Beograd je u poslednje vreme otvorio vrata stranim proizvođačima i sad imate ogromnu ponudu piva sa svih meridijana sveta. Ne morate baš u Minhen na Oktobar fest da idete da biste osetili različite i trenutno aktuelne ukuse, već možete odšetati do obližnjeg kafića  i osetite odličja određenih evropskih ili svetskih regija i piva. Mada imamo dosta pabova koji su karakteristični za Britaniju, a manje onih koji su karakteristični za Bavarsku, odnosno Nemačku, Austriju i Češku ipak su i oni dovoljni da vam prenosu duh i tradiciju centralne Evrope.

Obzirom na to da kroz istoriju odgovarajuća kuhinja prati ovu priču posvećenu pivu, na meniju naših pivnica su, sem velikog broja vrhunskih vrsta piva, odgovarajući obroci. To su one stvari koje bi svaka prava pivnica trebalo da ima. Od doručka koji može biti sa poparom ili čuvenim Leberkase obrokom sa alpskim hlebom, preko prave bavarske kobasice, bečkog kupusa i girica do češalj slanine, mariniranih rebaraca, simljene kolenice i bavarskog peciva, mnogobrojne vrste nemačkih kobasica i pilećih krilaca. Male zanatske pivnice se trude da imaju i specijalne menije koji predstavljaju našu kuhinju.

Beogradske pivnice su napravljene po ugledu na one u Minhenu, Pragu ili Beču uz uticaj naše balkanske kulture ispijanja popularnog pića. Uz stručno, ali nenametljivo osoblje koje tačno zna šta nudi i uvek je pri ruci da pomogne u izboru u nepoznatom svetu piva, uz opuštenu i nenametljivu atmosferu, turizam u Beogradu u ovoj oblasti  je rame uz rame sa evropskim i svetskim gradovima najvećih pivopija na svetu.

Iako kvalitetna piva očekujemo isključivo od inostranih proivođača u poslednje vreme sve veći broj domaćih proizvođača, uglavnom u malim tradicionalnim pivnicama počinju da nude domaća, srpska piva odličnog ukusa. Ovi odvažni preduzimljivi ljudi su popunili tu prazninu koja je postojala u ponudi pivnica, pa danas u Beogradu se možemo pohvaliti svima koji nas ponude kompletnom ponudom domaćih i stranih piva.

Ništa lepše nego posle naponog dana sesti sa kolegama ili prijateljima i opustiti se u razgovoru uz hladno pivo. Ali barske stolice i stolovi naših pivnica, služe i za organizovanje seminara, prezentacija i poslovne sastanke. Ali da budemo iskreni uglavnom služe za opušten izlazak, prate se sportska takmičenja i utakmice uz česte svirke i koncerte. Uživajte i birajte flaširano ili točeno. 

Najpoznatije pivnice u Beogradu su: