Livnica Pantelić

0
5/5 - (5 votes)

Često je u turističkim turama prilikom obilaska mnogih evropskih i svetskih gradova fokus na prezentovanju autentičnih gradskih celina i objekata koji se sa ponosom pokazuju. Beograd, takođe ima bogato kulturno nasleđe, staro jezgro grada, vredne stare kuće i zgrade koje su uvršćene u turističku ponudu. Ovde se posebno ističe Zemun koji je, u svom centralnom delu, uspeo da sačuva autentičan izgled, tradicionalan duh i atmosferu koji pokazuje kako su arhitektura, stil gradnje, istorija, zanatstvo, umetnost i kultura u Beogradu specifični i vrlo zanimljivi posetiocima.

Jedan od interesantnijih objekata prilikom obilaska starog jezgra Zemuna je livnica i bravarska radionica Pantelić koja se nalazi na adresi Gajeva 15. Livnica, kasnije nadaleko čuvena u celoj Carevini, je nastala od male bravarske radionice i kovačnice koju je Đorđe Pantelić osnovao davne  1854. godine u trošnoj porodičnoj kući. U šloseraju se se u početku izrađivale brave i ključevi, gvozdene ograde, šporeti i popravljali sitni predmeti za domaćinstva. Pošto je preuzeo posao od oca Đorđa, njegov najstariji sin Pavle Pantelić, je u skladu sa tehničkim i tehološkim razvojem zanatstva, izmenio pravac proizvodnje i napravio pravu fabriku koja se bavi livenjem zvona i izradom satova za crkve, škole i sudove. Posle smrti Pavla, radionicu je preuzeo njegov bratanac Toma Pantelić 1924. godine, koji je dodatno unapređivao postupak rada i pratio inovacije, pa se nametnula potreba za novim i većim radnim prostorom, a 1926. godine objekat je rekonstruisan, dobio je nove fasade i današnji izgled. Proizvodnja nije bila prekidana ni tokom okupacije u II svetskom ratu, ni tokom vladavine komunizma, a zatvorena je 1968. godine. Deset godina kasnije je umro Toma Pantelić, a brigu o livnici je preuzeo Zavod za zaštitu spomenika kulture grada.

Radionica je do današnjih dana ostala u svojim gabaritima, ima nepravilnu osnovu koja je bila uslovljena procesom proizvodnje. Pošto je livnica poznata kao specijalizovana za livenje zvona i izradu satova za toranjeve, objekat predstavlja retko sačuvanu zanatsku radionicu koja je imala jedinstveni proizvodni program i istovremeno je simbol razvoja zanatstva u Beogradu. U njoj su izrađeni neki od satova za najznačajnije objekte Beograda kao što su Saborna crkva, Narodno pozorište, Narodni muzej i Кrsmanovićeve kuće na Terazijama. Livnica Pantelić je proglašena za spomenik kulture od velikog značaja. Kada je u pitanju budućnost ove zgrade, nadamo se da će uskoro biti obnovljena, a što se namene tiče postoji ideja da muzeji u Beogradu, posle rekonstrukcije zdanja dobiju ovde novu postavku i da se “livnica” pretvori u Muzej starih zanata. Iz Gajeve ulice imate odličnu vizuru ka Gardošu, a u blizini su glavna šetališta u Zemunu, kao i reka Dunav na kojoj se nalaze najbolji restorani u Beogradu, ali i zemunske kafane.