Šetališta i biciklističke staze

0
5/5 - (2 votes)

Šetališta i biciklističke staze u Beogradu

Veliki broj prepletenih pešačkih i biciklističkih staza je jedno od glavnih obeležja Beograda. Osim šetnji kroz prirodne lepote, možete se prošetati i po uređenim stazam i ulicama, obići najvažnije kulturno – istorijske objekte i time obezbediti kombinaciju obilazaka prirodnih lepota grada i kulturnog prosvećenja i to sve kroz prijatnu šetnju. Obucite udobnu obuću i istražite listu najboljih staza u urbanom i ruralnom okruženju u kojima ćete izgubiti pojam o vremenu jer će vam trebati par sati, ili dana, kako biste ih sve obišli. Neobavezna porodična šetnja ili rekreacija stazama okruženim zelenilom gde će priroda, kroz opuštajuće boje šume, sunčevu svetlost, divne zvuke prirode, ali i čist vazduh, će učiniti da se blago umorite i posle šetnje utonete u mirniji i zdraviji san.

Šetnja kroz urbane delove Beograda mogu biti zaista jedinstvene. Stvari kao što je miris peciva koji se širi iz pekara dok rano ujutro šetate Bulevarom Kralja Aleksandra, dečje uzbuđenje koje osetimo kada se izgubimo u stranom lavirintu uličica koje obećavaju avanturu, spuštajući se stepenicama, prolazeći kroz kapiju ili tajni prolaz koji vodi u nepoznato, ali i otkrivanje prelepih pogleda idealnih za fotografisanje, čine da šetnje našim gradom  budu odličan način da se osećamo prijatnije i srećnije.

Ukoliko, uz mirnu šetnju želite da se posvetite kupovini, najpoznatije trase su Knez Mihailova, Bulevar Kralja Aleksandra, Požeška kao  i šoping centri do kojih možete prošetati uređenim stazama. Vrlo zanimljive su i ade Beograda, kao što su Ada Ciganlija i Ada Huja, koje imaju uređena šetališta i biciklističke staze, ali i Barička ada, Veliko Ratno Ostrvo ili Paradajz ostrvo, koje imaju prirodno prosečene staze. Ade zajedno sa Zemunskim, Savskim i Dunavskim kejom, rekonstruisanim šetalištem Lazaro Kardenas, odnosno obalama Save i Dunava, zauzimaju značajno mesto u identitetu Beograda. Ove biciklističke staze i šetališta predstavljaju prijatna mesta za opuštanje, pogotovu u najtoplijim mesecima, kada letnja žega tera ljude da odu na reke i provozaju se ili prošetaju obalama reka okruženi zelenilom, ili se zabave na nekim od splavova sa dobrom atmosferom, gde se zabava može nastaviti duboko u noć.

Upotpunite šetnju plivanjem, vožnjom kajaka, vozeći biciklo ili rolšue, igrajući karte ili slušanjem ptičje pesme   dok se šetate po stazama okruženim prirodom. Uređene staze povezuju najlepše pejzaže grada, a na nama je da isključimo mobilne telefone i zaboravimo na Internet. Za sreću u prirodi i pozitivne misli su potrebni svež vazduh, zelenilo i povetarac dok se leškari ili čita na raširenom ćebencetu uz kafu iz termosa.

Šetnja delovima po obodu prestonice koji liče na seoske pejzaže može biti pravi užitak. Postoje mesta u Beograda, uglavnom po prigradski mestima  na kojima možete naići na prodavnice ispred kojih možete zastati  i sa meštanima popiti pivo i porazgovarati o aktuelnim  problemima našeg društva. Padine oko KosmajaAvale, ali i ravni predeli  oko Barajeva, u Surčinu i na levoj obali Dunava na Paliluli su prava mesta za celodnevnu šetnju i izlet oko Beograda.  Ova mesta su pogodne za porodične izlete, ali i odličan način da provedete dan posle posla ili vikend.  Zaboravite na obaveze i šetajte, igrajte fudbal, badmington, dobacujte se loptom sa decom u prelepoj mešavini divlje prirode, seoskih pejzaža i arhitekture.

Sve više i više gradova priziva istraživanje gradskih oblasti peške i revitalizuje čitave kvartove koji se mogu obići peške. Turu možete završiti obilazeći Kosančićev venac ili jedno vreme zaboravljeni deo grada koji se ponovo aktuelaizuje,  a to je Savamala. U sklopu projekta „Beograd na vodi“ se obnavljaju stare zgrade i objekti vrlo interesantnog dela grada, a prijatna tura može biti i obilazak Beogradske Tvrđave što će biti pravo uživanje.

Bicikl kao vozilo na dva točka koje se kreće snagom vozača može vas odvesti na razna zanimljiva izletišta u Beogradu. Bilo da posedujete sportsku ili rakreativnu verziju ovog dvotočkaša, možete uživati u lepom provodu izlaskom u prirodi. Biciklističke staze su dosta rasprostranjene po glavnom gradu. Njih možete koristiti kao način da se rekreirate, ali i da dođete do nekog izletišta. Mnogi Beograđani zbog velikih saobraćajnih gužvi koriste ovakav vid prevoza sa jednog na drugi kraj grada. Na mnogim mestima po gradu postoje mesta gde ih možete parkirati i bezbedno vezati. Ako nemate svoj bicikl možete ga iznajmiti na više mesta.

Najzanimljivije staze za šetnju i vožnju bicikla u Beogradu su:

  • Staza koja počinje kod marine Dorćol, ide Dunavski kejom, pored SC „Milan Gale Muškatirović“, uz Dunav, a zatim uzvodno obalom Save preko Sava promenade do Ade Ciganlije. Staza je dužine oko 7,5 kilometara, a na nekim mestima se spaja sa pešačkom stazom. Na više mesta možete se odmoriti na splavovima i kafićima, i uživati u pogledu na naše dve najveće reke. U nivou Brankovog mesta postoji lift kojim se možete popeti na most i njime preći na levu obalu Save, odakle možete vožnju ili šetnju nastaviti pored parka Ušće, Novobeogradskim i Zemunskim kejom ka Zemunu, ili se uputiti u čitav splet novobeogradskih staza za bicikliste.

  • Staza na Adi Ciganliji, oko Savskog jezera i veliki broj staza koje se nalaze po celoj Adi. U skorije vreme oko celog jezera je izvršeno fizičko razdvajanje biciklističke od pešačke staze, tako da biciklisti imaju na raspolaganju lepu, novu stazu dužine oko 8 kilometara. Uživanje u prirodi Ade Ciganlije i mogućnost predaha u mnogobrojnim kafićima i restoranima, kao i mogućnost vezivanja i iznajmljivanja bicikla na više mesta, nudi velike mogućnosti i uživanje u svim lepotama najpoznatijeg beogradskog izletišta. Sa Ade se možete brodićima ili preko novog Mosta na Adi, prebaciti na drugu obalu Save i tamo nastaviti vožnju po Savskom nasipu.

  • Staza koja počinje ispod Gardoša, na Zemunskom keju ide pored Hotela „Jugoslavija“, ka ušću Save u Dunav, a zatim uz Savu, gde se preko Brankovog mosta spaja sa prvom stazom (koja ide od Marine „Dorćol“ ka Adi Ciganliji). Od Brankovog mosta, može se produžiti uzvodno Savom, ali je ovo šetalište prekinuto oko Male Ciganlije, pa se ne može uz reku stići do Savskog nasipa. Do nasipa se može doći spletom novobeogradskih staza.

  • Splet biciklističkih staza na Novom Beogradu, koje su ukupne projektovane dužine od oko 50 kilometara i njihove veze najbolje ilustruje mapa.

Sem nabrojanih, uređenih i betoniranih staza postoji i veliki broj neuređenih staza kojima se služe biciklisti i avanturisti koji vole uživanje i beg iz centra grada u prirodu oko Beograda. Najzanimljivije su staze:

Osim nevedenih, postoji veliki broj drugih, otkrivenih i neotkrivenih staza koje će pešačenje ili vožnju bicikla učiniti jednim od najlepših načina da istražite i upoznate grad, njegove trgove, ulice, reke, rečna ostrva, jezera, kanale, a detaljnu mapu možete pogledati na sledećem linku.

Uživajte u miru i tišini, ponesite vodu i fotoaparat, jer ćete posle ovakve vožnje ili šetnje biti daleko zdraviji i zadovoljniji.  Za kraj možda i najbolji deo, odmorite se i okrepite u nekom pabu ili kafiću, ukoliko ste se šetali po centru, ili u nekoj lepoj izolovanoj kafanici ili salašu u okolini Beograda. Zavalite se sa nekim osvežavajućim pićem i gledajte u zelenilo, prirodu ili reku i posmatrajte kako reka i život teku i uživajte u trenutku.

A kad se vratite u kući, oplemenite ga biljkama i cvećem i dozvolite prirodi da uđe u vašu kuću, koristite zdravu, svežu, raznoliku hranu i  uživajte u životu.