Spomenik Neznanom junaku

0
Oceni članak

U trenutku kada se biraju interesantna izletišta koja vredi posetiti planina Avala se izdvaja kao jedno od najpopularnijih mesta za odmor u gradu. Da je ovo tačno potvrđuju i ogromne gužve koje se stvaraju na vrhu ove naše prelepe beogradske šume i planine kada dođe vreme za odmor za vikend. Atraktivna ponuda Avale koja se često osvežava daje dodatni motiv svima da je nanovo posećuju i uživaju u njenim lepotama. A jedna od prvih stvari na koje posetioci nailaze, posle spomenika sovjetskim ratnim veteranima, su hotel Avala i spomenik Neznanom junaku.

Istorija kaže da su na ovom mestu još stari Rimljani podigli utvrđenje, kako bi nadgledali put ka tadašnjem Singidunumu, ali i kako bi zaštitili svoje rudnike koje su imali na Avali. Utvrđenje se zvalo Žrnov, a kasnije su ga dodatno ojačali Srbi, ali i Turci koji su vladali ovim područjem dugo. Sledeći važan događaj je bio podizanje kamenog spomenika, od strane stanovnika okolnih avalskih sela, na mestu groba nepoznatog junaka I svetskog rata. Tako je bilo sve do 1934. godine kada je kralj Aleksandar Karađorđević izrazio želju da se u skladu sa tadašnjom tradicijom podizanja spomenika junacima I svetskog rata širom Evrope, podigne grandiozan spomenik koji će svedočiti o stradanju našeg naroda. Odlučeno da se ovde podigne monumentalno spomen obeležje – mauzolej Neznanom junaku, kao mesto gde će se odavati počast svim poginulim ratnicima u ratovima između 1912. i 1918. godine. Izgradnji je prethodilo čuveno miniranje i rušenje Žrnova, koje je i danas predmet mnogih kontraverzi, pa se čini da je istina obavijena velom tajni. Spomenik je građen po nacrtima čuvenog skulptora Ivana Meštrovića, građen je 4 godine, a za gradnju je korišćen crni jablanički mermer.

U petostepenom postamentu, simbolu petovekovnog ropstva Srbije pod Turcima, je skrivena kripta u kojoj se nalazi kovčeg sa posmrtnim ostacima nepoznatog ratnika. Na prolazu kroz spomenik se nalazi 8 karijatida (ženskih figura u ulozi stubova), koje su simboli majki svih poginulih boraca ratnika i ukazuju na ideju jugoslovenstva, ujedinjavanja svih nacionalnosti u Kraljevini Jugoslaviji. Po stilu narodnih nošnji može se zaključiti da su u pitanju Srbijanka, Južnosrbijanka, Vojvođanka, Bosanka, Crnogorka, Dalmatinka, Hrvatica i Slovenka. Spomenik na vrhu ima formu sarkofaga (kamenog kovčega). Proglašen je za spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Na vrhu Avale, kao i u podnožju ove lepe planine se nalaze mnogobrojni beogradski restorani koji su vrlo posećeni, a u okolini veliki broj interesantnih mesta za obilazak i posetu uključujući poznate vinarije u Beogradu i čuvena podavalska domaćinstva.