Crkva Pokrova Presvete Bogorodice u Bariču

0
Oceni članak

Beograd ima toliko mesta koja mogu poslužiti za razne individualne ili grupne obilaske da su mnogi zapanjeni kada vide šta sve zanimljivo ima da se vidi i obiđe po gradu. Jasno je da postoje različita interesovanja, pa tako jednima su interesantni kulturno-istorijski spomenici, manastiri i crkve u Beogradu, drugima je lepa arhitektura grada, treći uživaju u poseti izletištima ili šetnji park pored jezera i reka, dok neki uživaju u luksuznim restoranima. Ideja nam je da na sajtu objedinimo sva ta mesta, pa da svako izabere od nepoznatih mesta šta mu se dopada kako bi proveo lep dan, vikend ili kratak odmor u Beogradu.

Jedan od objekata na koji bi vam skrenuli pažnju, a koji predstavljaja najznačajniji verski objekat u Bariču, na teritoriji opštine Obrenovac i vredno kulturno dobro je crkva Pokrova Presvete Bogorodice. Sagrađena je 1874. godine i predstavlja verski objekat manjih dimenzija. Primenjen je klasicistički stil gradnje, pri čemu se ističe ulazna zapadna strana koja je usaglašena sa ostale tri strane crkve. Ikonostas crkve je ukrašen ikonama koje su prenete iz topčiderske crkve Svetih apostola Petra i Pavla, a koje su ukrašavali naši poznati umetnici u periodu između 1934. godine i 1938. godine. Pored ovog sačuvanog bogatstva srpskog ikonopisačkog slikarstva iz prve polovine XX veka, hram poseduje i zbirku bogoslužbenih knjiga iz XVIII i XIX veka, pa je zbog ovih vrednosti proglašena za spomenik kulture. Crkvu okružuje mirno dvorište, a ovde je postavljena i spomen-ploča sa imenima palih ratnika iz Bariča i okolnih mesta, a interesantna je i činjenica da je otkrivena 1923. godine u prisustvu kralja Aleksandra I Karađorđevića i vojvode Živojina Mišića.

Kao što vidite postoji dosta mesta u gradu od kojh svaki čuva po neki deo Beograda, njegove sadašnjosti ili prošlosti, pa je vrlo zanimljivo otkrivati ih i kao slagati deo po deo u jednu veliku priču.