Groblje oslobodilaca Beograda

0
5/5 - (6 votes)

Dok prolazite i šetate se Ruzveltovom ulicom između spomenika Vuku Karadžiću i Bogoslovije, verovatno ste primetili preko puta Novog groblja poznati memorijalni kompleks. Ukoliko niste skoro bili, možete razmisliti o tome da ga jedan vikend posetite.

Za one koji nisu upoznati u pitanju je kompleks poznat kao Groblje oslobodilaca Beograda. Mesto je uređeno i sagrađeno povodom 10-ogodišnjice oslobođenja Beograda u II svetskom ratu, a otvoreno 20. oktobra 1954. godine kako bi se i na ovaj način obeležila teška prošlost grada. Urađen je po projektima arhitekte Branka Bona i inženjera Aleksandra Krstića. Na ovom spomen-groblju je zajedno sahranjeno preko 2.000 boraca Sovjetske Crvene armije i Jugoslovenske narodne armije, a brojevi pokazuju težinu borbi i koliko je istorija Beograda bila ponekad tragična. Ovo je prvi memorijalni kompleks izgrađen u Beogradu posle rata. Odmah po dolasku će vam privući veliki reljef u kamenu na ulazu u gorblje, rad vajara Radeta Stankovića. Na platou ispred reljefa se nalazi spomenik partizanu, rad vajara Radeta Stankovića, koji stoji ovde ponosno i dan danas čuva svoje drugove heroje pale prilikom borbikoje su se vodile prilikom oslobađanja od nemačkog okupatora. Po prolasku između kamenih stubova iznad kojih se nalazi natpis „Oslobodiocima Beograda 1944“, ulazi se na groblje. Ovde, na centralnom mestu se nalazi skulptura Crvenoarmejca, rad vajara Antuna Augustinčića. Groblje oslobodilaca Beograda je proglašeno za spomenik kulture. Tu je i položena kapsula sa zemljom iz Rusije u kamen temeljac spomenika „Večna vatra”.

Ovde se često organuzuju državne manifestacije, pogotovu kada dolaze u posetu Srbiji zvaničnici Ruske Federacije. Prostor memorijalnog kompleksa je osvetljen tokom večeri i noći atraktivniom rasvetom. Bojama zastave Srbije osvetljavaće se prostor prilikom obeležavanja najvažnijih državnih praznika. Kada se budu obeležavali bitni datumi u vezi sa Crvenom armijom prostor će biti obasjan crvenim svetlom, a belo osvetljenje će biti svim ostalim danima, u znak zahvalnosti oslobodiocima prestonice.

Preko puta se nalazi Novo groblje, a u blizini Zvezdarska šuma i Astronomska opservatorija, a na opštini Palilula, naročito preko Dunava interesantna izletišta.