Vlajkovićeva kuća

0
Oceni članak

Iako izlet uglavnom asocira na vreme provedeno u prirodi u oblastima koje se redovno održavaju i imaju osnovnu komunalnu opremljenost, on se može odnositi i na aktivnosti koje uključuju obilazak značajnih istorijskih i kulturnih objekata uz ugostiteljske usluge, kao i slične kombinacije. U ovom smislu Beograd nudi skoro neograničene mogućnosti i varijacije koje mogu imati za cilj, na primer, prikazivanje kako su stare kuće u Beogradu izgledale, čime se prikazuje bogato kulturno nasleđe i uz upoznavanje sa značajnim ličnostim i događajima određene epohe, pokazati kako je istorija Beograda i Srbije interesantna i uzbudljiva. Kada su u pitanju varoške stare kuće, njih najviše ima na teritoriji gradske opštine Grocka. One su se nalazile po nekadašnjim sokacima i imena dobijale po porodicama koje su generacijama u njima živele. Iako ih ima više od 10, nažalost vrlo mali broj je obnovljen, još manji služi u kulturne ili turističke svrhe, ali su ipak neki pomaci napravljeni. Ovo daje nadu da je moguće da će ovo u budućnosti biti jedna od najvećih atrakcija Grocke, koja će biti izuzetno važna i za turizam Beograda. Ovom treba dodati činjenicu da je u blizini reka Dunav, poznate vinarije i restorani što svakako doprinosi atraktivnosti celog kraja.

Jedna od značajnijih kuća koje pripadaju grupi starih varoški gročanskih kuća je Vlajkovićeva kuća. Izgrađena je u XIX veku za kapetana Gročanske nahije Dimitrija Golubovića, kao porodična kuća. Urađena je metodom tradicionalnog narodnog graditeljstva gde je postavljena bondrična konstrukcija (drveni konstruktivni elementi koji su ispunjeni čatmom, odnosno isprepletanim granjem i prućem koji su posle premazivani blatom), a krovni pokrivač je od ćeramide. U unutrašnjosti je raspoređeno šest soba, a ispod dela kuće se nalazi podrum. Sa ulazne strane je trem i doksat (izbočeno mesto na kući, vrsta balkona) koji je karakterističan za stare kuće u Grockoj. Kuća oslikava potrebe i način života činovnika, zanatlija i trgovaca u XIX veku, pa je zbog svojih arhitektonski, ali i etnografskih vrednosti proglašena za spomenik kulture.

Kuća je trenutno devastirana, ali je krenuo projekat njene rekonstrukcije pa će njena lepota i sjaj ponovo obasjati ovaj deo Grocke. Ono što je dobro je što će sigurno imati neku vrstu kulturno-turističke namene.