Manastir Rakovica

0
5/5 - (5 votes)

Kada se budete odlučili da posetite jedan od najlepših verskih objekata u Beogradu i dođete do ovog manastira videćete kako se za sveta mesta biraju najbolje i najlepše lokacije, odnosno skrivenije na kojima je u vreme raznih okupacija teže ih bilo naći. Sam manastir Rakovica se nalazi u podnožju dva brda Pruževica i Straževica koji ga čuvaju. Listopadne šume se nalaze iznad njega doprinose lepoti prirode oko samog manastira. Pored manastira, a jednim delom i kroz dvorište manastira, protiče rakovički potok, a odmah preko potoka nalazi se izvor-česma Svete Petke.

Ovaj manastir se da je nastao u XVI veku, ali se o tačnim godinama samo pretpostavlja. Kao i sva srpska pravoslavna sveta mesta u svim ratovima na ovim prostorima pretrpeo je veća ili manja oštećenja, ali je posle svakog rušenja uspešno obnavljan. Iz arhitektonskog ugla, stil gradnje je bliži moravskoj školi. Važan objekat u manastirskom kompleksu je crkva Svetog arhanđela Mihaila i Gavrila. Sadašnji ikonostas je manji nego prvobitni i njegovu izradu je finansirao Miloš Obrenović. Inače cela porodica Obrenović je bila dosta vezana za ovaj manastir pa tako sa desne strane kada se uđe u manastirsko dvorište nalazi se porodična grobnica Jevrema Obrenovića. Jedan deo manastira se zove po Miloševoj supruzi Ljubici tzv. „Ljubičin konak“. U manastirskom dvorištu sahranjeni su i Vasa Čarapić, jedan od vođa prvog srpskog ustanka kao i dva srpska patrijarha, patrijarh Dimitrije i patrijarh Pavle.

Manastir je posvećen Svetom arhangelu Mihajlu i Gavrilu i to je ženski manastir. U njemu je otvorena prva monaška škola u Srbiji a posle drugog svetskog rata je bila smeštena Beogradska bogoslovija. Pored velike poznatosti ovog mesta manastir je poznat i po uzgoju vinove loze i meda. Pri samom  ulasku primetićete uvek lepo sređeno i uređeno dvorište o kome se brinu monahinje ovog manastira. Lepo negovano cveće i ukrasni žbunovi pomažu da dođe do izražaja lepota ovog mesta.

Nalazi se blizu centra grada, na teritoriji opštini Rakovica. Do manastira se najlakše dolazi Bulevarom Patrijarha Dimitrija iz Rakovice ili kružnim putem iz pravca Bubanj potoka. Ispred manastira nalazi se prostran parking u Beogradu gde možete parkirati svoj automobil.