Narodni muzej

0
5/5 - (2 votes)

Narodni muzej se nalazi na Trgu Republike, jednoj od centralnih tačaka grada, tako da ima odličnu lokaciju pošto se upoznavanje grada započinje uglavnom sa ove pozicije. Ispred muzeja se nalazi nedavno obnovljeni spomenik knezu Mihailu Obrenoviću, pored njega zgrada Narodnog pozorišta, a u neposrednom okruženju i ostali značajni objekti grada i države. U blizini nalaze i drugi poznati beogradski muzeji, ali treba istaći da je Narodni muzej najstariji muzej i najznačajnija institucija kulture u Srbiji i jedan od prepoznatljivih simbola grada.

Kada je u pitanju prošlost i istorija Beograda često se pominje da je na mestu Narodnog muzeja bila čuvena kafana Dardaneli, a da je po njenom rušenju počelo zidanje zgrade 1903. godine čime je započelo uređenje i proces transformisanja ovog prostora u moderan gradski trg. Izgrađena je reprezentativna gradska palata na prelazu XIX u XX vek, na kojoj sa čeone strane dominiraju udvojeni stubovi. Sem raskošnih dekorativnih elemenata na spoljašnjoj fasadi, i u unutranjosti se može videti monumentalno centralno postavljeno stepenište i bogata ukrasna dekoracija koju su radili slavni umetnici iz vremena gradnje. Sam Narodni muzej je osnovan 1844. godine, sa ciljem da prikuplja i čuva srpsku kulturnu baštinu, ali se dugo selio sedište od zgrade Kapetan-Mišinog zdanja, preko Konaka kneginje Ljubice i Novog Dvora. Iako je sama zgrada, u kojoj je muzej sada, skoro pola veka imala drugu namenu, 1951. godine Narodni muzej je svečano otvoren za javnost u zgradi na Trgu Republike, na centralnom mestu u gradu čime je kultura Beograda primetno dobila na značaju.

Zbirka muzeja sadrži ogromnu zbirku od preko 400.000 najvrednijih istorijskih, arheoloških i umetničkih predmeta koja su značajna za izučavanje i razumevanje razvoja civilizacije u ovom delu sveta od praistorije do srednjeg veka. Najznačajniji eksponati obuhvataju Mirosavljevo jevanđelje, Vinčanske figure, Beogradsku mumiju i druge vredne predmete. Raskošna zbirka umetničkih predmeta se takođe nalazi u posedu muzeja, a istakli bi vredne srednjovekovne freske i ikone, slikarska dela Paje Jovanovića, Save Šumanovića, Nadežde Petrović i skulptorska dela Ivana Meštrovića U sastavu Narodnog muzeja se, sem centralne zgrade na Trgu Republike, nalaze i drugi poznati muzeji u Beogradu kao što su Muzej Vuka i Dositeja, spomen muzej Nadežde i Rastka Petrovića, Galerija fresaka, ali i muzeji van Beograda kao što su Muzej Lepenski Vir i Arheološki muzej Đerdapa u Kladovu.

Više informacija o muzeju, radnom vremenu, postavkama, drugim objektima u okviru Narodnog muzeja, možete pogledati na zvaničnom sajtu, Facebook i Instagram stranici muzeja. U ulicama oko Narodnog muzeja i Trga Republike se nalaze i drugi značajni muzeji, antikvarnice i galerije u Beogradu koje takođe preporučujemo da posetite.