Crkva brvnara u Vraniću

0
5/5 - (4 votes)

Crkva brvnara u Vraniću

Dok obilazite divne predele na teritoriji opštine Barajevo i okolini, provodite neuobičajen vikend u Beogradu i uživate u pejzažima prošaranim livadama i lugovima primetićete da se u ovom kraju Šumadije  pominju često bune i ustanci čijih je primera istorija Beograda i Srbije prepuna. Upravo u selima, na ovakvim skrovitim mestima, u blizini šuma često su za vreme ustanaka, posebno Drugog srpskog ustanka, građene crkve brvnare. Građene su od drveta, koga je u njihovoj blizini bilo u izobilju, a vrlo su slično građene kao i kuće za stanovanje. Sem u religiozne svrhe, često su korišćene za skupove i donošenje važnih odluka. Iako nisu karakteristične samo za našu državu, predstavljaju kulturno nasleđe Srbije, važne su za turizam u Beogradu, kao posebno interesantni primeri narodnog graditeljstva u specifičnim istorijskim okolnostima.

Naša vrlo poznata crkva brvnara, proglašena za spomenik kulture od velikog značaja, nalazi se u mestu Vranić, gde u blizini protiče reka Kolubara, a malo dalje ponosno stoji planina Kosmaj. Crkva brvnara u Vraniću je sagrađena 1823. godine na temeljima još starije crkve iz XVIII veka, a posvećena je Sv. 40 velikomučenika (Mladenci). Osnova je pravougaona, građena je od hrastovog drveta, koji je poznat po svojoj dugovečnosti, a krov je pokriven biber crepom. Crkva je ikonostasom i pregradom u priprati (deo od ulaza u crkvu do centralnog dela crkve) podeljen na tri dela. Iz priprate se stepenicama ide u potkrovlje, koje je verovatno služilo za hor. Dodatno se ističu vrata na zapadnoj strani koja su ručno rezbarena i bojena, a treba pomenuti i bogat pokretni fond sastavljen od ikona, starih predmeta i knjiga, među kojima se nalazi i veliki rezbareni krst Hadži Ruvima iz 1800. godine.

U blizini možete pronaći i druge interesantne objekte, kao što su Tri hrasta lužnjaka, Trojan česma,  stare kuće i zgrade, kao i ostale zanimljivosti iz okolnih opština Lazarevac, Sopot, Obrenovac, Voždovac i Čukarica.