Crkva Aleksandra Nevskog

0
Oceni članak

U centra Beograda, na Trgu Republike, Knez Mihailovoj i okolnim ulicama uvek vlada užurbanost svojstvena glavnim skverovima i centralnim kvartovima gradova Evrope i sveta. Normalna i uobičajena slika pošto se ovde nalaze značajne institucije grada i države, Narodni muzej i Narodno pozorište, značajne državne i finansijske organizacije, ali i šetališta, radnje za šoping, spomenici, ambijentalne celine i ustanove kulture. Ako želite mirniju atmosferu, možete krenuti sa Trga Republike da se spuštate Francuskom ulicom ka daleko ležernijem Dorćolu. Na raskrsnici Francuske sa Dušanovom, možete zastati na trenutak i pogledati impozantno zdanje sa vaše leve strane i jednu lepu znamenitost Beograda.

Crkva Aleksandra Nevskog je sagrađena početkom XX veka na temeljima stare drvene crkve koja je bila napravljena 1877. godine, a srušena 1891. godine. Novi hram se nalazi na adresi Cara Dušana 63b, a sagrađen je u srpsko-vizantijskom stilu. Izgradnja nove crkve počinje 1912. godine, ali je prekidana više puta zbog čestih ratova koji su se vodili na teritoriji Srbije i Beograda. Izgradnja je nastavljena 1927. godine, a završena 1929. godine, a osvećenje nove crkve je izvršio Patrijarh srpski Varnava 1930. godine. Arhitektonski koncept uključujući fasadu hrama, koja je urađena od veštačkog kamena sa bogatim biljnim ornamentima, dekorativnim vencima i sličnim motivima, prati tradiciju moravske škole srpskih srednjovekovnih manastira. Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević je novom hramu darivao mermerni ikonostas, veliku ikonu Sv. Aleksandra Nevskog, ulazna vrata crkve i druge poklone. Na ulaznim vratima hrama možete videti slike “Kosovka devojka” i “Filip Višnjić”. U samoj crkvi možete obići spomen-ploče Svetom caru Mučeniku Nikolaju II Romanovu i ruskim dobrovoljcima, kao i još 3 spomen-ploče kralju Aleksandrom I Karađorđeviću, Petru I i poginulima prilikom bombardovanja u II svetskom ratu. Bogata istorija crkve, koju nismo mogli detaljnije da opišemo, uslovila je da bude i riznica velikog broja značajnih relikvija iz XIX i XX veka, a proglašena je i za spomenik kulture.

Ukusno je uklopljena u ambijent ovog dela Dorćola gde se i dalje nalaze prelepe zgrade i stare kuće u Beogradu koje zadržavaju nekadašnji šarm ovog dela grada. Pa kad poželite da provete jedan lep vikend ili dan u Beogradu, preporučujemo da obiđete ovo divno mesto koje pokazuje grad u jako lepom svetlu.