Stara kuća porodice Žujović

0
Oceni članak

Iako je planina Kosmaj poznata po prelepoj prirodi, lepim pejzažima, bistrim potocima i čistom vazduhu, izleti koji se mogu organizovati pružaju daleko više. Na svakom koraku je vidljiva uzbudljiva istorija Beograda i  bogat kulturni sadržaj. Kulturno nasleđe koje je dugo stavljano u drugi plan počinje da viđa bolje dane, pa se vodenice, ambari, čardaci i stare kuće u Beogradu, samim tim i na Kosmaju polako obnavljaju. U sve većem broju počinju da izranjanju iz davnina, da pokazuju kako su određeni delovi grada izgledali u prošlosti, što izaziva veliku pažnju i znatiželju. Kada se nađete na ovoj lepoj planini, pokušajte da pronađite vreme da odete do sopotske strane planine i do mesta Nemenikuće.

Stare kuće kosmajskog kraja su poznate po svojoj balkanskoj arhitekturi, a upravo ovde ćete naći jednu od najlepših građevina koja je proglašena za spomenik kulture od velikog značaja. U pitanju je stara kuća porodice Žujović koja se ponosno ističe na uzbrdici pored seoskog puta, sazidana 1827. godine. Temelj i podrum kuće su zidani od lomljenog kamena. Zidovi ikonstrukcija kuće su zidani metodom narodnog graditeljstva gde se kostur kuće pravi od drveta, a prostor između greda ispuni organskim materijalom. Krov je „na četiri vode“ pokriven ćeramidom. Preko spoljnih stepenica se sa južne strane kući dolazi do trema koji se oslanja na stubove, a koji pokriva nadstrešnica, tako da ćete sigurno uživati u ovom primerku srpskog graditeljstva, koji je bio karakterističan za oblasti oko Beograda u drugoj polovini XIX veka, kojim se kultura Beograda ponosi. Unutrašnjost se sastoji od četiri jednake prostorije čiju podlogu čine daske, osim u odžakliji gde je pod od opeke.

Sama kuća pokazuje kakve su ambicije i potrebe bile prvih intelektualaca obnovljene Srbije koji su predstavljale novu elitu u političkom životu nove države. Prilikom organizovanja izleta koji će obuhvatiti posetu kuće porodice Žujević treba imati u vidu da je kuća je od izgradnje do danas u privatnom vlasništvu. U svakom slučaju, i dalje samouvereno stoji kao svedok i pokazuje da istorija našeg grada obuhvata ogroman period i prostor koji zaslužuje veliko poštovanje.