Saborna crkva

0
5/5 - (7 votes)

Ispod Kalemegdana nalazi se Kosančićev venac, prelepa ambijentalna celina našeg grada. Nedavno je dosta urađeno na obnovi čitave okoline, uključujući kaldrmu, fasade, mobilijar, uključujući i šetalište pored Save, tako da je postao vrlo privlačno mesto za obilazak i interesantan vikend u Beogradu. Dok sa Kosančićevog venca gledate Karađorđevu ulicu i kako ljudi sa šetališta ispunjavaju dnevnu dozu rekreacije i gledaju kako protiče reka Sava, verovatno ćete poželeti da uživate i u njegovim ostalim delovima koji su uspeli da sačuvaju svoj nekadašnji izgled i šarm, značajno doprinoseći raznovrsnosti koju turizam u Srbiji ima trenutno da ponudi. I sami ćete primetiti da se u blizini ističe jedna od najlepših crkvi u Beogradu.

Saborna crkva nalazi se u samom centru grada, na opštini Stari grad. Crkva je izgrađena sredinom XIX veka na temeljima stare crkve, a po nalogu kneza Miloša Obrenovića, kao sopstvenu zadužbinu. Kroz vekove je rušena, spaljivana, ali i ponovo obnavljana. Spoljašnjost i unutrašnjost crkve građena je u stilu klasicizma. Za ovu crkvu vezuju se mnoge istorijske događaje iz prošlosti Beograda i Srbije, a po svojoj veličini spada među najveće u tadašnjoj Kneževini Srbiji.

Mirna spoljašnost, uprokos gustom saobraćaju koji se oko nje odvija, i dalje je privlačna mnogim postiocima. Ukrašeno raznobojnim cvećem predstavlja tih kutak koga su okruživale trgovačke čaršije. Na manjim travnatim površinama često se igraju mališani dok se odrasli odmaraju na klupama u hladu koji prave krošnje starih stabala. U crkvenom dvorištu nalaze se obeležja na grobovima Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića.

U unutrašnjosti crkve možete primetiti bogato ukrašenu  unutrašnjost. Izrada duboreza, ali i zidnog slikarstva povereni su najpriznatijim umetnicima tog vremena. Posvećena je arhangelu Mihajlu, krsnoj slavi knezu Milošu Obrenoviću. U samoj crkvi nalazi se grobnica kneza Miloša Obrenovića, grobnica mitropolita Mihajla, nagrobne ploče mitropolita Inokentija, kao i nadgrobne ploče patrijarha Gavrila i patrijarha Inokentija. Pored veoma bogate riznice crkva čuva i mošti kneza Stefana Štiljanovića, deo moštiju kneza Lazara i čestice moštiju Sv. Jovana Šangajskog i Sanfranciskanskog. Na svim bogosluženjima u Sabornoj crkvi peva najstariji hor pod nazivom Prvo Beogradsko Pevačko Društvo koji održava turneje u zemlji i svetu. Nekada samostalno ili uz pomoć hora PBPD na liturgijama pevaju i članovi dečjeg hora. Deca od sedam do petnaest godina neguju dela srpskih i ruskih kompozitora.

Posle posete ove crkve ostatak slobodnog vremena možete utrošiti na posetu drugih interesantnih mesta u centru grada kao što su Kalemegdan, Beogradska tvrđava, galerije i muzeji, a možete posetiti  crkvu Sv. Petke i crkvu Ružicu. Ako se odlučite za pogled na Beograd sa reka, prilikom vožnje brodićem pogledajte dobro ovaj deo savske obale, kako bi vam ova slika ostala zauvek u sećanju.