Reka Sava

0
5/5 - (9 votes)

Reka Sava

Pravi poznavaoci reke bi rekli da je reka Sava potpuno drugačija od Dunava. Ali će svi reći i da je pravo uživanje provoditi vreme na dve dve reke u Beogradu. Pogotovu kad se još uživa i u pogledu na Beograd sa reka. Malo koji grad u Evropi ima takav položaj u odnosu na dve ovako lepe i velike reke kao Beograd. Uz obale ove reke, na livadama i šumama kao i na rečnim ostrvima rastu brojne retke biljne i životinjske vrste. Zbog svoje izražene bujne vegetacije ugodno je šeteti, a na više lokacija postoje uređena kupališta.

Reka Sava je međunarodna reka, druga po veličini u Srbiji i Beogradu. Protiče kroz Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Kroz Srbiju protiče dužinom od 207 kilomeatara, a kroz Beograd dužinom od 30 kilometara. U Beograd ulazi u Obrenovcu, prolazi kroz opštine Surčin, Novi Beograd, Čukaricu, Savski venac i Stari grad. Reka Dunav je mesto gde Sava završava svoj put ulivanjem u njega neposredno ispod Beogradske tvrđave. To je jedan od najlepših prizora u Beogradu kako sa same reke, ukoliko se odlučite na krstarenje rekama, ali i neponovljiv doživljaj i sa same tvrđave.

Na obe obale reke Sava postoje zanimljiva izletišta u blizini Beograda, razni tereni za ljubitelje sporta i rekreacije, ali nisu zaboravljeni ni ljubitelji sportova na vodi. Oko ove reke nalaze se nekoliko pogodnih predela za lov i ribolov i nekoliko lepih jezera u Beogradu. Zbog toga je krstarenje Beogradom Savom i Dunavom pravo uživanje. Za noćni izlazak, ali i za dnevno okrepljenje tu su i brojni splav restorani i kafići.

Od ulaska u Beograd krstarenje je prava avantura pošto i na desnoj i na levoj obali postoje brojna mesta koja izletnici mogu posetiti. Na levoj obali na teritoriji opštine Surčin ribolovci mogu uživati u Progarskoj adi i čuvenoj Tarzan plaži, kao i ribnjaku Živača.

Nizvodno u Obrenovcu na istoj toj strani nalazi se Zabran i Zabrežje u kojima se nalazi kompleks sportskih terena, kupalište i mesta za ribolov. Preko puta na desnoj obali nalaze se Nautičko selo Biser u Boljevcima sa interesantnim nautičkim selom. U neposrednoj blizini nalazi Bojčanska šuma u kojoj se nalaze lepi restorani, a leti se održava čuvena manifestacija Bojčinsko leto. Nizvodno se nailazi na Baričku adu čiji je zapadni deo idealna peščana plaža. Dalje, nizvodno nalaze se turistički pristani Jakovo pa Surčin. Ušća reka Tamnava, Kolubare i Topčidarske reke nalaze se sve duž desne obale.

Sa leve strane se nailazi na Savski nasipkanal Galovica. Najviše posećeno i najbolje uređeno je svakako rečno ostrvo Ada Ciganlija, a pored nje sa spoljne strane manja Ada Međica. Celim tokom na obe obale se nailazi na veliki broj splavova i restorana. Tu je i Beogradski Sajam, a onda sa desne strane nailazi se na grandiozan projekat „Beograd na vodi“ koji je učinio da se ceo ovaj deo Beograda konačno spusti na obalu Save. Desnom obalom se prostire Sava promenada na kojoj se često organizuju zanimljive manifestacije.

Možete iskoristiti i obići područje Savamale koje je lepo uklopljeno u jedan moderan deo grada. Preko puta se nalazi Staro sajmište, a kod Beton hale možete videti čuvenu skulpturu „Odande Dovde“. Na samom ušću sa Dunavom ispod Beogradske tvrđave kao najznačajnijeg kulturno- istorijskog spomenika Beograda nalazi se i Veliko Ratno Ostrvo gde se reka Sava mirno predaje Dunavu.

Šta posetiti u blizini…

Trim staza kroz šumu i izletište Zabran je prava stvar.

Zabran

Zabran je jedno od najlepših izletišta u Obrenovcu, koje se nalazi na obali reke Save i u blizini Kolubare. Izletište je vrlo popularno i dobilo ime po šumi koja se tu nalazi.

Setaliste Nauticko selo Boljevci

Nauticko selo Biser

Prvo nautičko selo u Beogradu je izgrađeno na teritoriji opštine Surčin, u mestu Boljevci. Kompleks se sastoji od 15 kućica na vodi koje sa svim pratećim sadržajem za duži boravak na reci.

Najpopularnije gradsko izletište sa brojnim mogućnostima za odmor, sport i relaksaciju

Ada Ciganlija

Ada Ciganlija je najpopularnije gradsko izletište sa brojnim mogućnostima za odmor, sport i relaksaciju. Ime Ada se koristi i za oblast Savskog jezera i njegovu plažu.