Obrenovac

0
3.9/5 - (10 votes)

Obrenovac

Idući od centra grada uz reku Savu, kuda je nekada išao stari rimski put ka Sremskoj Mitrovici i dalje ka Rimu, na 27-om kilometru jugozapadno od centra dolazi se do Obrenovca. Ime je dobio po srpskom knezu Milošu Obrenoviću, koji ga je oslobodio od Turaka. Razvija se u živopisnoj dolini i na terenu oko ušća Kolubare u Savu. Grad leži na dve velike reke, nekoliko manjih vodotokova, prošaran je gustom četinarske i listopadne šume, a bogatstvo izvorišta i banjskih i lekovitih voda je ogromno.

Kulturno-istorijski spomenici, veliki broj manastira i crkava, etno kuća, konaka i kafana, samo su neka od mesta koja čine izletničku ponudu Obrenovca i njegove okoline, a koja doprinose da Obrenovac postane vrlo popularna destinacija za jednodnevni izlet. Na obalama Save ima uslova za razvoj spotsko-rekreativnog turizma, a planira se izgradnja marine, što će dodatno razviti turizam u Beogradu, ali i otvoriti nove mogućnosti za razvoj Obrenovca na obali Save. Zahvaljujući velikim rekama, gustim šumama i pogodnim terenima, Obrenovac je sredina povoljna za lov i ribolov. Prirodne karakteristike i postojanje termo-mineralnih izvora doprinose potencijalu opštine za razvoj banjskog turizma. Izleti sa društvom ili porodicom mogu obuhvatiti prirodne lepote kao što su Zabran i Zabrežje, ali i čuvene restorane i kafiće. Ponuda za smeštaj se značajno poboljšala u poslednje vreme, pa Obrenovac postaje mesto i za mini odmor.

Ako ste pak, pristalica avantura, u Obrenovcu ćete imati mogućnost da se, kao nekad Indijanci, vozite kanuom po Kolubari ili Savi, obiđete neka izletišta na obalama, i spustite  se do Baričke ade. Možete obići i organsku farmu mangulica, rasadnik začinskog bilja, rasadnik cveća kao i organske baste, a ukoliko prenoćite možete videti kako alasi zorom pristižu na obale sa svežom ribom. Ponuda je bogata, i ujedno povećava šanse da se Obrenovac vine u sam vrh i u oblasti seoskog turizma.

Ono što treba istaći su i prelepi restorani, na obali reke ili u dubokoj šumi. Zabava se često produži daleko u noć, pa ako se zadesite na pravom mestu, prihvatite izazov. Mogućnosti noćenja u prirodi dok vetar šušti u drveću ili sa pogledom na reku, su samo neke od prednosti koje vam se ovde nudi. Uživajte u miru i tišini u lepoti skladne prirode, daleko od gužve i vreve.

Čuvene su i manifestacije koje se organizuju u Obrenovcu. Međunarodna vidovdanska regata, prolećne i letnje likovne kolonije u Zabranu i Jozića kolibi, festivali dečjih folklornih ansambala i dramskih grupa, Obrenovačko leto, rok festival Vukićevica, višednevno programsko obeležavanje gradskog imendana pod nazivom Miloševi dani su samo neke od njih. 

Krenimo redom: