Crkva Svete Petke

0
5/5 - (6 votes)

Kad zaželite da se zagledate i proniknete duboko u sebe ili se osamite u nekoj od velikih svetinja grada možete izabrati da posetite prelepu crkvu Svete Petke. Lako ćete je pronaći pošto se nalazi na jednom od najlepših mesta u Beogradskoj tvrđavi, Donjem Gradu, gde njeni kameni zidovi i sama crkva stoji obasjana suncem i gleda u reke Beograda. Do nje se može doći uzbrdo kamenim stepenicama koje vode pored Narodne opservatorije ili nizbrdo kamenim stepenicama od crkve Svete Ružice. Kamene stepenice ponekad znaju da budu malo klizave pa treba biti oprezan.

Crkva je podignuta uz čudotvorni izvor sa kapelom koja je ličila na zemunicu, jer se do nje silazilo niz stepenice. Pri izgradnji sadašnje kapela pronađeni su ostaci ratnika Prvog svetskog rata, ali i ratnika iz doba Turaka, a kapela je izgrađena neposredno pred Drugi svetski rat. Prvobitno je crkva bila živopisana od strane akademika Vladimira Predojevića, ali zbog lošeg materijala morala je da se renovira, a drugi živopis je rađen tehnikom mozaika od strane slikara Đure Radlovića koji je Patrijarh German osveštao.

Iako je oko ove crkve skoro uvek gužva, osetićete mirnoću u vazduhu još na platou ispred same crkve, gde postoji i nekoliko klupa iznad kojih je nadstrešnica, gde možete da se prepustite svojim mislima ili uživate u radosti dece i starijih oko vas. A kada uđete u nju prigrliće vas ruke Svete Petke sa mozaika koji stoji centralno u samoj crkvi. Crkva je jedna od najstarijih svetinja prestonice, pa je još u apostolsko vreme bila episkopsko sedište. Zbog toga je u okviru crkve sagrađena krstionica gde se krštenja obavljaju potapanjem vernika u bazenčić, a nekad i celih porodica. Sama krstionica je ovičena ukrašenim mermernim blokovima gde svetlost dolazi od osam prozora na kupoli. Ispred ulaza nalazi se česma sa vodicom za koju se veruje da leči očne bolesti i bolesti kože.U okviru porte ove crkve nalazi se i prodavnica u kojoj možete kupiti i neki suvenir koji će vas podsetiti na ovo duhovno iskustvo. Crkva Svete Petke čuva mošti ove svetice koje se iznose pred vernike petkom.

Ovo je značajno mesto i za turizam u Beogradu, jer sem vernika okuplja veliki broj turista iz celog sveta i to najčešće petkom, a 27. oktobra kada je crkvenim kalendarom obeležena Sveta Petka skoro je nemoguće prići crkvi.