Ada Ciganlija

0

Ada, rečno ostrvo koje je veštački pretvoreno u poluostrvo je jedno od najlepših i najbolje uređenih izletišta Beograda i pravo mesto koji mnogi biraju za odmor u Beogradu. Ime Ada se koristi i za oblast Savskog jezera i njegovu plažu, ali i za celo poluostrvo sa svim njegovim aktivnostima. Sadržaj koji nudi ovo izletište značajno je za turizam ne samo Beograda nego i cele Srbije.

Na samom ulazu na Adu nailazi se na Kameni grad, rad Ratka Vulanovića, a na početku Savskog jezera nalazi se veštački gejzir. Ovo popularno mesto koje tokom leta poseti preko 100 hiljada posetilaca a vikendom i više, uspeva da održi svoju prirodnost i epitet ekološke oaze. Od aktivnosti na prvom mestu treba pomenuti kupalište koje je jedno od najvećih i najbezbednijih u Evropi. Plaža je šljunkovita, a odnedavno se razvio i poseban stil koji podrazumeva sedenje i leškarenje u foteljama kafića uz povremeno rashlađivanje pod tuševima, bez kupanja u jezeru. Oko celog jezera prostiru se šetačka staza, kao i šetališta po celom kompleksu. Kupačima su obezbeđeni tuševi, WC, na njih paze spasioca, lekarsko osoblje kao i policija. Ukoliko vam je pristup Internetu neophodan na Adi je Internet besplatan za sve, ali jačina signala zavisi od pozicije na kojoj se nalazite, ali zato skoro u svim kafićima postoji besplatan Wi Fi, pa vam Internet sigurno neće predstavljati problem. Kafići na Adi u prirodno-rustičnom stilu, koji rade kako danju tako i noću, su uz staze za šetnju i ima ih zaista u impozantnom broju, što je jedan od razloga što je Ada prepuna posetilaca tokom cele godine. Za one koji svoje venčanje žele u prirodi, mogu ga napraviti tu na Adi u parku venčanja, a prirodi vraćaju tako što moraju zasaditi zajedničko drvo, a pošto je ponuda toliko raznovrsna venčanje mogu produžiti i u odmor za dvoje. Za vašu bezbednost na Adi se brinu služba obezbeđenja JP „Ada Ciganlija“, ali i veći broj patrola komunalne policije.

Ako želite da se rekreativno ili profesionalno bavite sportom skoro da ne postoji sport za koji nema teren na ovom prostoru. Ovde možete igrati tenis, odbojku, košarku, rukomet, mali fudbal. Ovde se nalaze tereni za bejzbol, fudbal sa prirodnom i veštačkom travom, tereni za odbojku na pesku, mini golf igralište, stoni tenis i šah, kao i teretana na otvorenom sa 24 sprave za vežbanje. Osobe sa invaliditetom na Adi mogu igrati više sportova jer postoje tereni prilagođeni njihovim potrebama. Pored savremeno opremljenih igrališta za decu se nalazi se pozorište-igralište „Robinzonovo ostrvo“ koje uveseljava najmlađe u prirodnom ambijentu. Stolovi sa klupama su postavljeni na velikom broju mesta, pa je česta pojava da se po više porodica sa decom okupe oko stola i provode ceo dan, povremeno se rashlađujući u jezeru. I najmlađi, a i stariji ceo kompleks mogu obići vozićima koji obilaze kompleks. Postoji veći broj stanica, a u sezoni saobraćaju na desetak minuta. Takođe, na više mesta postoji mogućnost iznajmljivanja bicikalaU prirodnom ambijentu sa spravama napravljenim od prirodnih materijala možete se rekreirati i u trim parkovima koji se nalazi pored trim staze za lagano trčanje ili šetanje. Ovde se našlo mesto i za nekoliko interesantnih sportova koji povećavaju adrenalina, ali i dobru fizičku sposobnost. Pa tako se tu nalazi, bungee jumping centar- jedna ekstremna i egzotična disciplina, veštačka stena za sportsko penjanje, klizavi fudbal na terenu sa sapunicom. Paintball i laser tag su sportovi koji imaju svoje posebne terene u prirodi. Da bi svi sportovi bili zastupljeni, ovde ćete naći i hokej na travi, ski i snowboard centar, golf tereni, što treba posebno naglasiti pošto ih uglavnom nema na drugima mestima u Beogradu, pa su svakako dobri sto se tiče rekreacije.

Na ovom poluostrvu nalazi se gusta listopadna šuma koju naseljavaju brojne vrste ptica, glodara i insekata. Šumom dominiraju hrastovi i brestovi, ali se mogu naći i topole i jasenovi. Između drveća koji prave hlad, nalaze se lepo uređene livade i proplanci. Šuma je naseljena sa više desetina fazana i zečeva, što čini još i prirodniji ambijent koji ceo ovaj prostor nudi svojim posetiocima. Kako bi se se unošenje divljači održalo, u zoni njihovog staništa, postavljene su hranilice, kao i table sa napisima o zabrani lova. Naseljavanje ovih životinja u prirodu, doprinosi sem oplemenjenja sportskog života, oplemenjenju same flore i faune. Naseljavanje fazana i zečeva predstavlja samo deo ukupne obnove faune kojoj pripada i poribljavanje Savskog jezera koja se sad već redovno obavlja.  Zato je u takvoj sredini prirodno bilo postaviti piknik prostor namenjen za paljenje vatre i roštilja, kako bi odmor u  prirodi bio još lepši. Ovo napominjemo iz razloga što je na ostalim izletištima, pogotovu popularnim, uglavnom zabranjeno paljenje vatre, pa se Ada i na ovaj način izdvaja kao mesto na kome se prilikom razvoja mislilo na sve. Kada su beogradska izletišta u pitanju, treba pomenuti da je u blizini i Ada Safari koja ima isto lepu ponudu za izlet. Ovo sveobuhvatno izletište sigurno će vas očarati kako prirodom, ali i svojim sadržajem pa ćete se na njega vraćati više puta.

Veliki broj linija GSP-a prolazi pored Ade, a u letnjoj sezoni iz raznih delova grada uvode se sezonske linije pa je još lakše može doći do ovog mesta. Ako dolazite kolima možda bi trebalo razmišljati o celodnevnom izletu, jer u okviru ovog kompleksa postoji parking na kome se plaća dnevna karta, ali i mogućnost da uđete kolima baš na Adu, ali je tamo karta malo skuplja. Uz stari Obrenovački put se možete parkirati besplatno, ali je malo teže naći mesto za parkiranja. Na više mesta uz Obrenovački put postoje privatni parkinzi na kojima možete parkirati automobil, a cene variraju. Jedna od mogućnosti dolaska na ovo mesto je biciklom, jer je biciklistička staza na Adi u okviru biciklističkih staza po celom gradu, a može se i koristiti prevoz preko reke Save do novobeogradske strane brodićima koji često saobraćaju.