Ada Ciganlija

0
5/5 - (15 votes)

Ada Ciganlija

Ada, rečno ostrvo koje je veštački pretvoreno u poluostrvo je jedno od najlepših i najbolje uređenih izletišta Beograda. Ujedno je i  mesto koji mnogi biraju za odmor u Beogradu. Ime Ada Ciganlija se koristi za oblast Savskog jezera i njegovu plažu, ali i za celo poluostrvo. Sadržaj koji nudi ovo izletište značajno je za turizam ne samo Beograda nego i cele Srbije.

Na samom ulazu na Adu nailazi se na Kameni grad, rad Ratka Vulanovića. A na početku Savskog jezera nalazi se veštački gejzir. Ovo je vrlo popularno mesto koje tokom leta poseti preko 100 hiljada posetilaca a vikendom i više. I pored tolike posete uspeva da održi svoju prirodnost i epitet ekološke oaze.

Od aktivnosti na prvom mestu treba pomenuti kupalište koje je jedno od najvećih i najbezbednijih u Evropi. Plaža je šljunkovita, a odnedavno se razvio i poseban stil koji podrazumeva sedenje i leškarenje u foteljama kafića. Povremeno se posetioci rashlađuju pod tuševima, bez kupanja u jezeru. Oko celog jezera prostiru se šetačka staza, kao i šetališta po celom kompleksu. Kupačima su obezbeđeni tuševi, WC, na njih paze spasioci i lekarsko osoblje. Za vašu bezbednost na Adi se brinu služba obezbeđenja JP „Ada Ciganlija“, ali i veći broj patrola komunalne policije.

Ukoliko vam je pristup Internetu neophodan na Adi je Internet besplatan za sve, ali jačina signala zavisi od pozicije na kojoj se nalazite. Ali zato skoro u svim kafićima postoji besplatan Wi Fi, pa vam Internet sigurno neće predstavljati problem. Kafići na Adi u prirodno-rustičnom stilu, koji rade kako danju tako i noću, su uz staze za šetnju i ima ih zaista u impozantnom broju. Ovo je jedan od razloga što je Ada prepuna posetilaca tokom cele godine. Za one koji svoje venčanje žele u prirodi, mogu ga napraviti tu na Adi u parku venčanja. Prirodi vraćaju tako što moraju zasaditi zajedničko drvo. Pošto je ponuda toliko raznovrsna venčanje mogu produžiti i u odmor za dvoje. 

Ako želite da se rekreativno ili profesionalno bavite sportom skoro da ne postoji sport za koji nema teren na ovom prostoru. Ovde možete igrati tenis, odbojku, košarku, rukomet, mali fudbal. Ovde se nalaze tereni za bejzbol, fudbal sa prirodnom i veštačkom travom. Tu su tereni za odbojku na pesku, mini golf igralište, stoni tenis i šah, kao i teretana na otvorenom sa 24 sprave za vežbanje. Osobe sa invaliditetom na Adi mogu igrati više sportova jer postoje tereni prilagođeni njihovim potrebama.

Pored savremeno opremljenih igrališta za decu se nalazi se pozorište-igralište „Robinzonovo ostrvo“ koje uveseljava najmlađe u prirodnom ambijentu. Stolovi sa klupama su postavljeni na velikom broju mesta. Česta je pojava da se po više porodica sa decom okupe oko stola i provode ceo dan. Povremeno se rashlađuju u jezeru.

I najmlađi, a i stariji ceo kompleks mogu obići vozićima koji obilaze kompleks. Postoji veći broj stanica, a u sezoni saobraćaju na desetak minuta. Takođe, na više mesta postoji mogućnost iznajmljivanja bicikala. U prirodnom ambijentu sa spravama napravljenim od prirodnih materijala možete se rekreirati. Dosta trim parkova  se nalazi pored trim staze za lagano trčanje ili šetanje. Ovde se našlo mesto i za nekoliko interesantnih sportova koji povećavaju adrenalina, ali i dobru fizičku sposobnost.

Pa tako, mnogima je zanumljiv bungee jumping centar – jedna ekstremna i egzotična disciplina. Tu su i veštačka stena za sportsko penjanje, klizavi fudbal na terenu sa sapunicom. Paintball i laser tag su sportovi koji imaju svoje posebne terene u prirodi. Da bi svi sportovi bili zastupljeni, Ada Ciganlija nudi i hokej na travi, ski i snowboard centar. Treba naglasiti postojanje golf terena, pošto ih uglavnom nema na drugima mestima u Beogradu. Svakako su dobri sto se tiče dobre zabave, srugarskog takmičenja i rekreacije.

Na ovom poluostrvu nalazi se gusta listopadna šuma koju naseljavaju brojne vrste ptica, glodara i insekata. Šumom dominiraju hrastovi i brestovi, ali se mogu naći i topole i jasenovi. Između drveća koji prave hlad, nalaze se lepo uređene livade i proplanci. Šuma je naseljena sa više desetina fazana i zečeva, što čini još i prirodniji ambijent koji ceo ovaj prostor nudi svojim posetiocima. Da bi se broj divljači održalo, u zoni njihovog staništa, postavljene su hranilice. Za svaki slučaj tu su i table sa napisima o zabrani lova. Naseljavanje ovih životinja u prirodu, doprinosi sem oplemenjenja sportskog života, oplemenjenju same flore i faune. Naseljavanje fazana i zečeva predstavlja samo deo ukupne obnove faune kojoj pripada i poribljavanje Savskog jezera koja se sad već redovno obavlja.  

Zato je u takvoj sredini prirodno bilo postaviti piknik prostor namenjen za paljenje vatre i roštilja. Ovo doprinosi tome da odmor u  prirodi bude još lepši. Ovo napominjemo iz razloga što je na ostalim izletištima, pogotovu popularnim, uglavnom zabranjeno paljenje vatre. Ada se i na ovaj način izdvaja kao mesto na kome se prilikom razvoja mislilo na sve. Kada su beogradska izletišta u pitanju, treba pomenuti da je u blizini i Ada Safari koja ima isto lepu ponudu za izlet. Ovo sveobuhvatno izletište sigurno će vas očarati kako prirodom, ali i svojim sadržajem pa ćete se na njega vraćati više puta.

Veliki broj linija GSP-a prolazi pored Ade. U letnjoj sezoni iz raznih delova grada uvode se sezonske linije pa je još lakše može doći do ovog mesta. Ako dolazite kolima možda bi trebalo razmišljati o celodnevnom izletu. Razlog je što se u okviru ovog kompleksa nalazi parking na kome se plaća dnevna karta. Postoji i mogućnost da uđete kolima baš na Adu, ali je tamo karta malo skuplja. Uz stari Obrenovački put se možete parkirati besplatno, ali je malo teže naći mesto za parkiranja. Na više mesta uz Obrenovački put postoje privatni parkinzi na kojima možete parkirati automobil, a cene variraju. Jedna od mogućnosti dolaska na ovo mesto je biciklom. Biciklistička staza na Adi je u okviru biciklističkih staza po celom gradu. Može se i koristiti prevoz preko reke Save do novobeogradske strane brodićima koji često saobraćaju.

Šta posetiti u blizini…

Prelep detalj sa jezera - Ada Safari

Ada Safari

Ada Safari se nalazi na poluostrvu Ada Ciganlija i predstavlja jedno od najlepših mesta za odmor u Beogradu. Oko najvećeg dela jezera postoji staza, pa ljubitelji prirode mogu uživati šetajući u svakom godišnjem dobu.

Dogma brewery - lepo dekorisan enterijer pivnice

Dogma brewery

Dogma brewery je autentična pivnica smeštena na Čukarici u delu Stare šećerane, preko puta Ade Ciganlije. Izbor ovog nekadašnjeg giganta i zgrada koji su proglašeni za spomenik kulture se savršeno poklopio sa idejom uređenja prostora.

Šoping u Beogradu - Ada Mall

Ada Mall

Ada Mall se nalazi baš preko puta Ade, pa bi jedan od načina kako da provedete lep vikend ili dan u Beogradu mogao da obuhvati obilazak Ade, a potom kupovina i uživanje u ovom luksuznom tržnom centru.