Zabran

0
4.5/5 - (17 votes)

Izletište Zabran je jedno od najlepših izletišta u Obrenovcu. Nalazi se nalazi na obali reke Save i u blizini Kolubare. Izletište je vrlo popularno i dobilo ime po šumi koja se tu nalazi. Šuma je pretežno listopadna, a sastoji se od hrasta, bresta, jasena, topole i bele vrbe. Lepo je raskrčena i sređena tako da šetnja po njoj može biti pravo zadovoljstvo. Kroz šumu je napravljena moderna trim staza koja je od šljunka i tucane cigle. Dugačka je oko 1500 metara. Na više mesta duž trim staze postoje stanice za vežbe za rekreativno bavljenje sportom.

Po šumi su organizovan piknik prostori sa  natkrivenim klupama i stolovima gde izletnici pored predaha mogu da naprave i roštilj. Tu je i jedino u ovoj šumi dozvoljeno paljenje vatre. Kroz izletište Zabran postoji i asfaltiran put. Oni vodi do proplanka sa koga se može videti reka Sava i uživati u ovom divnom pogledu.  Za ljubitelje prirode ovde sem šetnje i rekreacije u šumi možete uživati u lepoti i mirnoći reke. Vidljivo je da se priroda Beograda se ovde predstavlja u jednom od najlepših oblika.

Uz reku uređena je i plaža sa tuševima i pontonima. U celom kompleksu ima dosta klupa za odmor, šetalište, ali i igralište za  zabavu najmlađih. Pecanje na reci je dozvoljeno, pa tako ovo mesto može biti interesantno i ljubiteljima ribolova. Nedaleko odatle postoji još jedno šetalište na nasipu prema mostu na reci Kolubari. Šetalište je travnato i tu možete uživati u poigravanju sunca sa bojama prolećnog i letnjeg cveća.

Pored šetnje, vožnje biciklom, trčanja i kupanja u dodiru sa prirodom izolovano od gradske buke možete biti i u ugostiteljskim objektima. Oni su vrlo poznati i popularni u ovom kraju. Restorani, kafane su nadaleko čuveni, a ukoliko vam se svidi u blizini ima dovoljno smeštaja i mesta za prenoćište u Beogradu. Preporučujemo da svratite u Etno kuću Zabran ili restoran Savska terasa. U Obrenovcu i okolini možete pronaći mesto za prenoćište u hotelima Svetionik i Royal.

Ovde je dosta popularno igranje šaha, ali i gledaoci ovog sporta su uvek dobrodošli. Postoji i streličarski teren kao i teren za paintball koji se nalazi kod Acine krivine, prema nasipu. Cela ova oaza vrlo je bitna za ekoturizam celog područja. U okviru park šume Zabran se preko cele godine dešavaju razne aktivnosi kako bi privukli što više izletnika, napravili lepo mesto na kome se može napraviti prijatan odmor za vikend i poboljšali turizam ovog kraja. Pa tako u aprilu se obeležava svetski dan aktivizma mladih, u maju prvomajski uranak, pileći ustanak i biciklijada. Tokom leta imamo u junu likovnu koloniju Zabran, avgustu frizbi open. A jesen najavljuje Fišerov memorijal (takmičenje u pravljenju ribljih čorbi) u septembru .

Do Zabrana se najlakše dolazi Savskom magistralom, pored Sajma, iz pravca Beograda. Posle prelaska mosta na reci Kolubari, posle 50-ak metara se skreće desno ka šumi Zabran i reci Savi. Uz put do Zabrana vodi biciklistička staza. Ako se odlučite na autobuski prevoz do Obrenovca saobraća autobus broj 860E čije početno stajalište se nalazi kod Glavne železničke stanice.

Izletište Zabran je dosta posećeno, naročito leti zbog kupališta , ali pretežno lokalnim stanovništvom. Ali i ako ne živite blizu ovog mesta trebalo bi ga svakako posetiti, jer ovako neistražena beogradska izletišta predstavljaju pravo osveženje za ljubitelje prirode i druženja. Kada ste već tu možete posetiti i druga zanimljiva mesta kao što su Arboretum, Jozića koliba, Obrenovačka čaršija, crkva brvnara u Orašcu, stare mehane i varoške kuće.

Šta posetiti u blizini …

Etno restoran Zabranska bajka

Etno kuća Zabran

Prijatan prostor, uglavnom od opeke i drveta,  oplemenjen je predmetima iz prošlosti koji doprinose ugodnoj i opuštenoj atmosferi.

Odmor u Arboretumu u Obrenovcu

Arboretum

Kroz kompleks su izgrađene atraktivne dvobojne staze koje krivudaju kroz prelepu prirodu, uz koju se povremeno nailazi na klupe.

Izlet u Beogradu - Jozica koliba

Jozića koliba

Ono što izdvaja ovo područje i ovaj izvanredan spomenik prirode su 6 stabala hrasta lužnjaka.