Zabran

0

Zabran je jedno od najlepših izletišta u Obrenovcu, koje se nalazi na obali reke Save i u blizini Kolubare. Izletište je vrlo popularno i dobilo ime po šumi koja se tu nalazi, koja je pretežno listopadna, a sastoji se od hrasta, bresta, jasena, topole i bele vrbe. Lepo je raskrčena i sređena tako da šetnja po njoj može biti pravo zadovoljstvo. Kroz šumu je napravljena moderna trim staza koja je od šljunka i tucane cigle. Dugačka je oko 1500 metara. Na više mesta duž trim staze postoje stanice za vežbe za rekreativno bavljenje sportom. Po šumi su organizovan piknik prostori sa  natkrivenim klupama i stolovima gde izletnici pored predaha mogu da naprave i roštilj. Tu je i jedino u ovoj šumi dozvoljeno paljenje vatre. Kroz celu šumu postoji i asfaltiran put koji vodi do proplanka sa koga se može videti reka Sava i uživati u ovom divnom pogledu.  Za ljubitelje prirode ovde sem šetnje i rekreacije u šumi možete uživati u lepoti i mirnoći reke, a priroda Beograda se ovde predstavlja u jednom od najlepših oblika. Uz reku uređena je i plaža sa tuševima i pontonima. U celom kompleksu ima dosta klupa za odmor, šetalište, ali i igralište za  zabavu najmlađih. Pecanje na reci je dozvoljeno, pa tako ovo mesto može biti interesantno i ljubiteljima ribolova. Nedaleko odatle postoji još jedno šetalište na nasipu prema mostu na reci Kolubara. Šetalište je travnato i tu možete uživati u poigravanju sunca sa bojama prolećnog i letnjeg cveća.

Pored šetnje, vožnje biciklom, trčanja i kupanja u dodiru sa prirodom izolovano od gradske buke možete biti i u ugostiteljskim objektima koji su vrlo poznati i popularni u ovom kraju. Restorani, kafane su nadaleko čuveni, a ukoliko vam se svidi u blizini ima dovoljno smeštaja i mesta za prenoćište u Beogradu. Preporučujemo da svratite u etno selo Zabranska bajka, restoran Savska terasa ili na Splav Tobacco, a u Obrenovci i okolini možete pronaći mesto za prenoćište u hotelima Svetionik i Royal.

Ovde je dosta popularno igranje šaha, ali i gledaoci ovog sporta su uvek dobrodošli. Postoji i streličarski teren kao i teren za paintball koji se nalazi kod Acine krivine, prema nasipu. Cela ova oaza vrlo je bitna za ekoturizam celog područja. U okviru park šume Zabran se preko cele godine dešavaju razne aktivnosi kako bi privukli što više izletnika, napravili lepo mesto na kome se može napraviti prijatan odmor za vikend i poboljšali turizam ovog kraja. Pa tako u aprilu se obeležava svetski dan aktivizma mladih, u maju prvomajski uranak, pileći ustanak i biciklijada, u junu likovna kolonija Zabrana, avgustu frizbi open, a u septembru Fišerov memorijal (takmičenje u pravljenju ribljih čorbi).

Do Zabrana se najlakše dolazi Savskom magistralom, pored Sajma, iz pravca Beograda. Posle prelaska mosta na reci Kolubara, posle 50-ak metara se skreće desno ka šumi Zabran i reci Savi. Uz put do Zabrana vodi biciklistička staza. Ako se odlučite na autobuski prevoz do Obrenovca saobraća autobus broj 860E čije početno stajalište se nalazi kod Glavne železničke stanice.

Ovo mesto je dosta posećeno, naročito leti zbog kupališta , ali pretežno lokalnim stanovništvom. Ali i ako ne živite blizu ovog mesta trebalo bi ga svakako posetiti, jer ovako neistražena beogradska izletišta predstavljaju pravo osveženje za ljubitelje prirode i druženja. Kada ste već tu možete posetiti i druga zanimljiva mesta kao što su Jozića koliba, Obrenovačka čaršija, crkva brvnara u Orašcu, stare mehane i varoške kuće.