Crkva Ružica

0
Oceni članak

Beogradska tvrđava i Kalemegdan predstavljaju veliki i važan kompleks za Beograd, pošto je sa ovog mesta grad počeo da nastaje, da se širi i razvija kako bi danas bio metropola poznata svuda u svetu. Za detaljno istraživanje velikog područja Beogradske tvrđave potrebno je jako puno vremena, a ima i dosta objekata koji su malo zaklonjeni i nisu vidljivi na prvi pogled, već je potrebno malo avanturizma pronaći ih. Za one koji ne poznaju dobro Beogradsku tvrđavu, jedno od ovakvih mesta je i poznata crkva Ružica. Crkva se nalazi u tihom delu Donjeg grada Beogradske tvrđave, gde kao da je utopljena u kamene zidove tvrđave, odakle mirno gleda u reke Beograda. Do nje se dolazi kada se spuštate kamenim stepenicama sa Gornjeg grada na mestu između Zindan kapije i Despot kapije ili ako se od Kule Nebojša penjete uzbrdo istim kamenim stepenicama na plato iznad crkve Svete Petke.

Vezano za ime, postoji legenda da su postojale tri sestre: Ružica, Marica i Cveta, sestre znamenitog Bogdana Jakšića i da su sagradile tri crkve u Beogradskoj tvrđavi kao svoje zadužbine koje bi čuvale nikad osvojenu Jakšićevu kulu. Ne zna se tačno kada je crkva izgrađena, ali je verovatno da se ovde nalazio barutni magacin koji je, posle prelaska tvrđave u srpske ruke 1867. godine, prenamenjen u crkvu. Svakako u pitanju vrlo značajno kulturno nasleđe, pošto se pouzdano zna da je najstarija beogradska crkva. Tokom vekova crkva je stalno delila sudbinu Beogradske tvrđave tako da je više puta rušena i uvek ponovo iz temelja građena, a bršljen koji je polako rastao i na kraju obrastao oko same crkve kao da je čuva od novih napada. Na samom ulazu nalaze se dve bronzane skupture od kojih jedna predstavlja vojnika pešadije iz Prvog svetskog rata i Balkanskih ratova, a druga predstavlja viteza iz epohe cara Dušana. Da je crkva bila vojnički hram ne pokazuju samo statue na ulazu već i lusteri koji se nalaze u samoj crkvi koji su napravljeni od vojnih materijala kao što su čaure, oficirske sablje, puščani  i revolveraški meci. Zbog ovih, ali i drugih ukrasa urađenih od vojnog materija crkva spada u deset najinteresantnijih na svetu.

Crkva je posvećena Presvetoj Bogorodici, pa možda nije čudno da se nalazi neposredno uz crkvu Svete Petke jer vlada uverenje da je baš Sveta Petka izjednačena kao posrednik u molitvi sa Presvetom Bogorodicom. Sagrađena je neposredno uz čudotvorni izvor Svete Petke i svojim interesantnim izgledom se izdvaja od drugih pravoslavnih crkvi.

Kako turizam Beograda jača i dobija na značaju, tako u ovaj hram ne dolaze samo pravoslavni vernici već i ljudi iz inostranstva, jer je ova bogomolja nadaleko poznata u svetu. Radno vreme je svakog dana u nedelji od 7:00 do 18:00 časova.