Salaš Stremen

0
4.6/5 - (11 votes)

Kada se zaželite jednog lepog odmora u blizini Beograda i poželite da nađete mesto sa dosta mira i tišine, a da nije daleko od Beograda potražite jedan lep salaš u poljima Srema, u Surčinu. Udaljen je oko 1 kilometar od reke Save i predstavlja pravo mesto za izlet, ljubitelje prirode i životinja, rekreacije i domaće kuhinje. Ovo je mesto sa tradicijom, autentično mesto sremačke kulture i jedna je od prvih asocijacija kada sa pomenu etno turizam u Beogradu i salaši.

U pitanju je nadaleko čuven salaš Stremen, kome poseban šarm daje etno restoran u kome se može uživati u domaćoj hrani i piću, posebno u sremačkim i lovačkim specijalitetima (ribić na kajmaku, salaški sote, štrudla sa makom, pita od bundeve). Sve se ovo može zaliti čašom dobrog vina, a svakog petka od 20 časova zabava u Beogradu je zagarantovana, jer atmosferu podižu tamburaši. Sem etno muzike, ambijent ulepšava i dopunjuje letnja bašta u kojoj su po travnatoj površini raspoređeni stolivi i stolice u hladu drveća gde na otvorenom možete uživati u ukusnoj hrani i piću. Blizu letnje bašte je napravljeno poseban prostor za zabavu najmlađih, tako da su na oku svima. Vreme koje deca provedu u prirodi uz životinje deluje na njih blagotvorno, a igralište je obogaćeno rekvizitima koja deca najviše vole kao što su klackalice, ljuljaške, vrteške i tobogani.

Veliki deo salaša je namenjen jahanju konja i savlađivanju ove veštine. Postoji škola jahanja za početnike, gde se polaznici upoznaju sa anatonijom i psihologijom konja, kao i sa praktičnim stvarima, vezanim za brigu i negu ovih plemenitih životinja. Osnovna obuka je prilagođena svima, bez obzira na starost i kondiciju, i na njoj se stiču znanja koja omoguđavaju savladavanje prvog straha i osposobljavaju goste za samostalno jahanje i otvaranje novih vidika, vezane za svet konjičkog sporta. Poseban program predstavlja jahanje ponija namenjen najmlađima. Tokom sunčanih dana, na salašu se organizuju vožnje dvopregom uz obalu Save.

Dodatnu atraktivnost Stremenu, ali i izletima koji se ovde organizuju, daju manifestacije koje se često organizuju. Pa tako, možete prisustvovati čuvenom „Sremačkom preskoku“, danima zelja, maslačka, gljiva ili Festivalu bundeve i sličnim zanimljivim događajima. Radi svim danima sem ponedeljkom. Najbolje je doći sopstvenim autom, zbog veće udaljenosti od poslednje stanice autobusa GSP broj 610. Isped salaša postoji veliki parking prostor, pa ovde parking kao neprijatnost ne postoji.

Na kraju možemo zaključiti da ne postoji mnogo mesta koja obuhvataju sve ono što je savremenom čoveku ili porodici potrebno za odmor i zabavu u prirodi, a da se nalazi na jednom mestu. Salaš Stremen je upravo jedno od mesta koje od srca  preporučujemo svima. Svi koji ste prenatrpani tokom nedelje obavezama, potrebno je da svoje dragoceno vreme posvetite svojoj porodici ili prijateljima, a salaš Stremen je idealno mesto koje će vam obezbediti idealne uslove za ovo. Više informacija možete pogledati na njihovim Facebook i Instagram stranicama.