Savski venac

0
5/5 - (8 votes)

Savski venac

Po broju nepokretnih kulturnih dobara u beogradskim opštinama, nalazi na drugom mestu, odmah iza Starog grada, što uz spomenike prirode govori o raznovrsnosti i bogatstvu ovog dela Beograda. Na najlepšim delovima opštine se nalazi i veliki broj poznatih restorana, zanimljivi barovi, kafići i kafane, a na više mesta postoje parkovi sa sadržajima za decu, sportski tereni, poznata izletišta oko Beograda, pa se za svačiji ukus može pronaći ideja za odmor za vikend i zabavu.

Opštinom dominira prostorno – istorijski kompleks TopčiderKošutnjak sa Hajd parkom i Senjakom koji je idealan za izlet i sport, kao i za orijentiring,  i Beograd na vodi sa Savamalom, trenutno u izgradnji, vizija modernog Beograda lepo uklopljen u istorijski deo grada od velikog značaja. Kao posebna atrakcija, u turističkoj ponudi Savskog venca, izdvaja se kompleks dvorova na Dedinju.

Reka Sava je druga reka po veličini u Srbiji, i kao takva mesto odlično za razvoj nautizma, ribolova, a na njenoj obali se nalazi Beogradski sajam, kao i nekoliko splavova. Sama opštine je ime dobila jer se nekako poput venca smestila uz samu obalu Save. Odmor, šetnja i rekreacija su mogući skoro na svakom koraku, a šetajući se možete obilaziti brojne spomenike, zanimljive muzeje, kuće, predratne i posleratne vile, pošto je ovaj deo grada oduvek interesantan kao boravište za bogate i ugledne sugrađane. Dedinje, Senjak i Topčider su naselja koja pripadaju opštini, pa stoga ta mesta i vredi obići. Poznate kraljevske porodice, srpski vladari, kao i veliki broj stranih ambasada, crkava, manastira, ali i stare kuće i građevine, brojni spomenici se nalazi raspoređeni po celom kraju.

Tu je i nadaleko čuvena pijaca Zeleni venac koja zrači lepotom, naši najveći fudbalski stadioni, domovi ljutih gradskih riala Crvene zvezde i Partizana, sve uokvireno i okruženo obiljem zelenilom bogatim biljnim i životinjskim svetom, pa je porodična šetnja ovom opštinom za svaku preporuku. Tu su i brojni sportski klubovi, wellness i spa centri, igraonice, tako da se sa pravom može reći da su sport i zabava ovde prisutni iza svakog ćoška. Takođe, bivša industrijska četvrt – Savamala, je postala novi, centar urbane kulture  i street art, mesto sa dosta malih kulturnih centara, sa galerijama s starim napuštenim prostorima i podrumima gde se redovno održavaja dobro osmišljene i interesantne radionice, izložbe, predstave, svirke, žurke.

Mesta na kojima se može prenoćiti ili odmoriti su brojna i obzirom na položaj, blizinu centru grada, predivno okruženje predstavlja pravo mesto koje treba izabrati za mirnu noć. Tu je raznovrsna ugostiteljska ponuda, neobičan kafić u kome se ne plaća popijeno već vreme koje ste proveli tamo.

Manifestacije i festivali se redovno orgaizuju u prirodi ili atraktivno uređenim lokacijama, a najzanimlivije su: Organic life festival , Dani evropske baštine, Novogodišnji sajam, Dečje letnje igre, Petrovdanski sabor, itd.

Brojne lokacije koje su za svaku preporuku, a nalaze se na Savskom vencu su :