Reka Kolubara

0
5/5 - (9 votes)

Reka Kolubara

Kada se pomenu reke u Beogradu, uvek se pomisli na Savu i Dunav. Ostale reke nekako ostanu u njihovoj senci, uglavnom zbog njihove snage i veličine. Ali kada su u pitanju lepote oblasti kroz koje ostale reke protiču možemo reći da su neopravdano zapostavljene. Tu prvenstveno spada Kolubara, prelepa, uzbudljiva, po nekima najslavnija srpska reka, po kojoj je čitav okrug dobio ime.

Formira se od dvadesetak izvora na planini Vlašiću, a zatim teče kroz očaravajuće krajeve oko Valjeva i Beograda. Oko celog toka nalazi se veliki broj živopisnih izletišta u Srbiji. Čitavim tokom se u nju ulivaju i potoci, rečice, ali i značajne reke poput Tamnave, Gradca i Peštera. U Beograd ulazi na teritoriji opštine Lazarevac i čini zapadnu granicu te opštine. Odavde nastavlja svoj tok ka Obrenovcu gde je ispod izletišta Zabran čeka reka Sava kao krajnje odredište. Reka Kolubara je dužine oko 123 kilometara i jedna je od najvećih reka koje prolaze kroz Beograd.

Čitav kraj je bio, kroz istoriju, svedok velikih borbi i značajnih događaja. Zbog toga uz reku možete pronaći brojna izletišta, kulturno-istorijske spomenike, crkve, ali i restorane, kafane. Posebno je ovaj rejon poznat po vinarijama, etno selima i sl.  Sve ovo pokazuje da ovde možete organizovati i lep odmor na selu i dodatno uživati u divnim pejzažima.

Obe obale prekrivene su listopadnim šumarcima, pa se ovde mogu praviti maštoviti izleti i uživati u dugim šetnjama. Oni koji vole potpuni dodir sa prirodom mogu i kampovati na obalama ove reke. Listopadna stabla sem što se oslikavaju na povšini ove reke prave lepu hladovinu za pecanje i svim ljubiteljima prirode.

Na čitavom toku Kolubare postoje odlična mesta za pecanje. Najčešće se mogu uloviti som, šaran, klen i mrena, a kod ušća sa Savom može se upecati štuka, smuđ i bucov. Sa obzirom na svoju veličinu na ovoj reci pogodan je ribolov iz čamca.

Oni koji su došli zbog šetnje mogu se šetati od mosta po nasipu prema Obrenovačkom Zabranu. Za predah sem Zabrana možete izabrati lep splav restoran koji se nalazi u Obrenovcu, malo pre ušća. Reka Kolubara je jedno od idealnih mesta za ribolovce, ali i ljubitelje prirode koji, sem lepe prirode, vole da čuju žbor vode, cvrkut ptica i šuštanje lišća.

Ako vas ovaj odmor u prirodi podstakne na razmišljanje o pravoj avanturi kojom ćete upotpuniti vikend izlet na Kolubari, pored Kolubarskog mosta u Obrenovcu je stacioniran klub koji se bavi organizovanjem plovidbi kanu i kajak čamcima. Kanu avantura je novina u turističkoj ponudi Obrenovca i Beograda, a vožnje se organizuju u letnjoj sezoni od Đurđevdana do Mitrovdana. Kanui su čamci koje su upotrebljavali Indijanci, a vi možete uživati u dvočasovnim vožnjama kanuima Kolubarom i Savom, stazom dugačkom oko 4 kilometra.

Šta posetiti u blizini…

Tamnava

Reka Tamnava je jedna od poznatijih reka zapadne Srbije. Oblast koja se nalazi u slivu ove reke se takođe naziva Tamnava i bila je naseljena još u praistorijsko doba.

Manastir Mislođin, Obrenovac

Manastir Mislođin

Interesantna priča o obnovi manastira Mislođin i nepokolebljivoj monahinji koja je pronašla ostatke starog manastira, savladala sve prepreke  i na kraju uspela da obnovi manastir Mislođin.

Divna izletišta u blizini Beograda jezero Očaga

Jezero Očaga

Oko celog jezera nalazi se staza za šetnju, a u delu koji se nalazi na suncu tokom toplih dana nalazi se šljunkovita plaža. Zelene površine uvek su besprekorno uređene, a oko velikih hrastova koji prave hlad uvek je prijatno.