Reka Dunav

0

Videti Beograd sa reka je pravo uživanje za oči za svakog posetioca grada. Malo gradova na svetu ima tako predivan položaj u odnosu na dve reke, idealan za brojna izletišta u okolini Beograda. Reke Beograda nude ljudima veliki broj mogućnosti za uživanje kako na samoj reci tako i na njenim obalama. Krstarenje rekama je vrlo popularno pošto se na ovaj način mogu otkriti lepote grada koje veliki broj ljudi nije ni primetio sa njegove obale. Između brojnih rukavaca i ada, na rečnim obalama, šumama i livadama, nastaju jedinstvene oaze prirode koje nastanjuju brojne biljne i životinjske vrste. Na ovim prostorima tokom vekova živele su razne civilizacije što se može videti po prisutnim tragovima na više mesta na obalama ove reke. Na tim lokacijama nalaze se ostaci civilizacija koji su živeli na ovim prostorima pre oko 7000 godina, mogu se naći tragovi rimskih legija, a i turskih i austro–ugarskih istorijskih blaga. Reke u Beogradu mogu poslužiti i za uživanje i opuštanje na nekom od brojnih splav-restorana u Beogradu.

Dunav je međunardna reka, druga po veličini u Evropi (posle Volge) i najveća reka na Balkanu. Dužina Dunava je 2850 kilometara. Kroz Srbiju prolazi dužinom od 588 kilometara, a kroz Beograd protiče u dužini od 60 kilometara. U Beograd Dunav ulazi kod Starih Banovaca, prolazi kroz opštine Zemun, Novi Beograd, Palilulu, Stari grad i sve do Grocke. Na tom svom putu jedan od najlepših delova je ušće Save u Dunav. Sam prizor ušća ulepšava i pogled na Beogradsku tvrđavu.

Ljubitelji reke mogu uvek naći mesto za piknik ili odmor za dvoje na ovoj reci jer Dunav stvarno obiluje mestima koja se mogu posetiti, a krstarenje Dunavom  je najlepši način da to uradite. Od svih mesta koje nudi ova reka, najpre se nailazi na kanale Karaš i Opovački dunavac, zajedno sa ravničarskim delom Beograda prepunim lovištima i mestima za ribolov. Sa desne strane se vide prelepi lesni profili, a potom i Gardoš kula, staro jezgro Zemuna, Zemunski kej, park Ušće, Muzej savremene umetosti gde se na obali nalaze lepi restorani, kafići i kulturno-istorijski spomenici, šoping centri. Zatim se nailazi na Veliko i Malo ratno ostrvo, a odmah ispod Velikog ratnog ostrva nalazi se ušće Save u Dunav, pri čemu treba naglasiti da reka Sava čitavim tokom u Beogradu nailazi na veliki broj zanimljivih destinacija. Na samom Ušću nalaze se Dunavski kej i SC „25 maj“ sa mnoštom aktivnosti na reci i uz nju. Iznad Ušća prostire se Beogradska tvrđava kao jedna od najstarijih i najlepših u Evropi i Zoološki vrt, jedan od najlepših u ovom delu Evrope. Ovo je i prilika da se vidi centar grada iz druge perspektive i obiđu čuvena šetališta, šoping zone, spomenici, muzeji i crkve. Sa leve strane, pogotovu posle izgradnje Pupinovog mosta, se razvija jedan novi deo grada koji već sad ima klubove, bazene, restorane i salaše, lepa lovišta, pa se očekuje da u bliskoj budućnosti ceo ovaj kraj procveta i u turističkom kontekstu. Malo niže na levoj obali ove reke nalazi se i nadaleko čuvena Konoba kod Goce i Renata, ali i ušće Jojkićevog dunavca u Dunav. Nizvodno od ovog ušća nailazi se na Adu Huju sa Supernatural parkom, Paradajz ostrvo i Belu Stenu, a kasnije i na još jedno ušće i to reke Tamiš u Dunav gdemožete videti jedinstvene svetionike. Kod Vinče nalazi se Arheološko nalazište Vinča. Na ovom potezu, pre ulaska u Grocku, može se uživati u čarobnim predelima koje nam je priroda podarila, lepo zamišljena atrakcija Mali Dunav, a na samoj teritoriji opštine Grocka su interesantni Gročanska ada, kej u Grockoj,  zatim možete svratiti da obiđete manastir Rajinovac, staru čaršiju i stare kuće, riblje restorane ili čuvene vinarije kojih ima dosta u ovom predelu i dalje ka Smederevu.