Ada Međica

0
5/5 - (4 votes)

Ako poželite neobičan odmor u prirodi, a sa druge strane nemate nameru da se vozite na udaljena izletišta u okolini Beograda, već želite da lokacija bude blizu centra grada, možete biti spokojni. Jedno od interesantnijih mesta koja grad ima da ponudi su ade Beograda. Jedna od poznatih i često posećenih tokom toplih letnjih dana je Ada Međica koja pripada opštini Novi Beograd. To je ono malo ostrvce koje zapljuskuje reka Sava, a umetnuto je između Bloka 44 na Novom Beogradu i Ade Ciganlije. Do njega možete doći isključivo brodićima i čamcima koji vas prevoze od Bloka 44 do ostrva na svakih petnestak minuta u letnjem periodu.

Kada stignete na ovo ostrvo koje oblikom podseća na veliki brod videćete koliko je malo i intimno ovo ostrvce.  Iako nema neki organizovani turistički sadržaj, ovde možete uživati u prirodi, miru, tišini, prošetati se, sesti na travu da se odmorite ili pojedete nešto ili na plažama da zaplivate Savom. Dužina celog ostrva je negde oko kilometar dok je širina oko 150 metara, pa ga laganom šetnjom možete obići za manje od sat vremena. Celo ostrvo je prekrivaju guste šume, lugovi u kojima preovladavaju platani,  topole i hrast, ali ima i vrba uz obalu. Ima i dosta drugog zimzelenog rastinja tako da je šetnja ovim ostrvom pravo uživanje, a na ovom divnom mestu se mogu praviti interesantni izleti. Dok se budete šetali stazom koja ide oko celog ostrva videćete puno različitih sojenica i splavova koje su vlasništvo stanara ovog ostrva. Stanari osim pridržavanja kućnog reda moraju se potruditi da očuvaju prirodu i ne naruše ekosistem. Oni se stvarno trude oko toga tako što sređuju oko svojih kućica i uvek imaju uredno podšišane travnjake i najlepše cveće, pa gledajte da im vaše prisustvo ne remeti puno njihov mir.

Na gornjem špicu ostrva naići ćete na delimično uređenu obalu koja ipak spada u divlje plaže Beograda, pa se na njoj se možete okupati u Savi, ali uz pojačane mere opreza, pošto ovde ne postoje spasilačke službe. Tu se nalazi i zgrada udruženja stanara ovog ostrva, a tu je i  dobro opremljena prodavnica. Čak i  beogradski restorani imaju ovde predstavnika, odnosno simpatičan restoran, prikladno uklopljen u okruženje, u kome pored kuvanih jela posetioci mogu biti posluženi roštiljem i drugim kulinarskim specijalitetima. Kada budete posetili ovo ostrvo bićete iznenađeni kako tako blizu gradske vreve možete uživati u izobilju zelenila koje se sastoji od raznih vrsta paprati, vrba, ali i ukrasnog cveća kao i životinje kao što je veći broj ptica, najviše čaplji, divljih gusaka, a možete čiti i videti ponekog detlića i fazana koje će učiniti vaš doživljaj još lepšim.