Veliko ratno ostrvo

0
5/5 - (10 votes)

Veliko ratno ostrvo

Na samom ušću Save u Dunav nalazi se Veliko ratno ostrvo, prirodna zaštićena zona. Ostrvo, ali i prirodno dobro se nalazi na Dunavu, smešteno između Beogradske tvrđave i Zemunske tvrđave Gardoš. Važna je destinacija za ekoturizam Beograda i odličan izbor ako želite izlet u prirodi. Odlazak na ovo ostrvo najbolje je sa strane Zemuna, tačnije sa Zemunskog keja. Tu je leti postavljen pontonski most kojim možete preći na ostrvo. Kada nema mosta, na ostrvo možete preći čamcima sa istog mesta. Zamolite vozača čamca za  kratko krstarenje Dunavom da se upoznali sa ostrvom pre nego što stupite na njegovo tlo.

Veliko ratno ostrvo nastalo je usporavanjem vode na ušću i taloženjem transportovanog nanosnog materijala. Svoj oblik je menjao tokom vremena kao i naziv. Sadašnji naziv dobio je verovatno zbog važnog strateškog položaja tokom brojnih ratnih operacija u burnim vekovima na ovim prostorima. Sastoji se iz Velikog i Malog ratnog ostrva kao i kanala Galijaš koji se prostire po sredini velikog ratnog ostrva. Veliko ratno ostrvo je veličine oko 2 kvadratna kilometara.

Spada u zaštićenu zonu od strane grada pa tako, I zona rezervisana je za naučno-istraživačke radnje kao i za radnje neophodne za očuvanje prirodnih vrednosti. II zona je rekreativna, i to su područja slobodna za šetnju po pešačkim stazama kao i sadnju ekološkog povrća. III zona je turistička i podrazumeva kupalište „Lido“.

Nedirnuta priroda Beograda, staništa brojnih biljih i životinjskih vrsta su stvari na ostrvu, koje ćete susresti na svakom koraku. Celo ostrvo je prekriveno šumom, između kojih se nalaze livade, a po obodu peščane plaže. Zbog visokog nivoa podzemnih voda od biljnog sveta nalazi se vrbe, crne topole, zeleni jasen, crni glog, bagremac i druge žbunaste i drvenaste vrste. Tu su i zajednice trske, rogoza i ševara. Vodene vegetacije koju grade sočivica, vodena paprat, beli lokvanj, drezga, krocanj i mnoge druge zeljaste vrste.

Ratno ostrvo naseljavaju je po velikom broju ptica, kojih ima 196 vrsta. NJih blizu 100 proglašeno za prirodnu retkost Srbije. Divan cvrkut ptica koji dolazi iz šume skoro da je nestvaran. Ovo zato što ostrvo okružuju naše najgušće naseljene opštine koje se nalaze na samo 500 metara udaljonosti. Na ostrvu borave crne rode, bizamski pacov, kuna zlatica, veverice, belouške, vidre. U toku zime sa banatske strane dolaze i divlje svinje i srne. Posebno treba istaknuti prisustvo orla belorepana, najvećeg evropsko orla čiji je raspon krila oko 2,5 metara. On, sem čoveka, koji ga ugrožava zagađenjem prirode, odnosno njegovih staništa, nema druge prirodne neprijatelje.

Kanali Beograda su raspoređeni po celoj teritoriji grada, pa tako i se jedan prostire sredinom ovog rečnog ostrva u samom centru grada. U pitanju je kanal Galijaš koji predstavlja značajno prirodno riblje plodište. Pored brojnih vrsta riba, na ostrvu i u njegovom priobalju najčešće se mogu naći velika i mala zelena žaba, barska kornjača, livadski i zidni gušter, belouška, ribarica, slepi miševi i druge sitnije životinje. Treba napomenuti da na ovom kanalu nije dozvoljeno pecanje. Dužina kanala je oko 800 metara, širina i do 30 metara, a dubina do 2 metra. Lep video koji će bolje oslikati lepotu ovog kanala koji se nalazi na ostrvu u samom centru velegrada.

Za one koji vole da upoznaju biljni i životinjski svet ostrva, kao i da posmatraju ptice, u planu je izgradnja vizitorskog centra. U njemu će centralnu poziciju zauzimati visoka kula u zapadnom delu kanala Galijaš.

Lepa porodična šetnja po ostrvu i oko kanala je nešto što će svima ostati dugo u sećanju. Predlažemo vam da se šetate po ostrvu isključivo preko dana i da ne napuštate previše stazu da se ne bi izgubili. Pored ovoga trebalo bi znati da na ostrvo ne možete dovoditi životinje, posebno pse. Takođe, nije dozvoljeno stvarati buku koja će smetati pticama.  Nije dozvoljena ni seča biljnih vrsta kao ni lov životinja.

Ali ipak, šetnja ovim predelom će biti doživljaj koji je za pamćenje. Nigde nećete biti toliko blizu gradske gužve a toliko spojeni sa mirom i tišinom prirode. Na ostrvu pored šetnje kada su lepi dani možete se i kupati. Vrlo popularno i jedno od najatraktivnijih kupališta u Beogradu, poznato kao „Lido“ se nalazi na zapadnom delu ostrva. Ranije su se zbog prelepog ambijenta i još nedovoljno otkrivenih tajni ostrva ovde održavale žurke i muzički festival. Od ovoga se odustalo, mada je u to vreme zabava u Beogradu i Velikom ratnom ostrvu bila na vrhuncu. Vašem dobrom provodu ovde može doprineti i igranje odbojke na pesku ili uživanje na  drvenim klupama sa stolovima. Mališani se mogu poigrati u dečijem parku izgrađenim od prirodnih materijala. 

Posle svega, možemo samo da zamislimo ako je našim sugrađanima koji ovde imaju svoje sojenice, a koje ujutru bude fazani. Na kraju dana možete uživati u zalasku sunca dok reka Dunav mirno nastavlja dalje svoj put.

Šta posetiti u blizini…

Gardoš kula je deo starog jezgra Zemuna.

Gardoš kula

Ovo je jedno od najlepših vidikovaca u Beogradu i mesto na kome izleti dobijaju novu dimenziju. Na prvom nivou kule je smešten umetnički atelje i radionica namenjena deci. Na drugom nivou je vidikovac opremljen durbinima i fotoaparatima.

Zemunski kej je jedno od najlepših šetališta u Beogradu

Zemunski kej

Kej počinje u podnožju brda Gardoš i pruža se nizvodno desnom obalom Dunava u dužini od oko 2,5 kilometara. Ljubitelji šetnje uživaće u divnom pogledu na Dunav, dok se uz glavnu stazu nalaze travnate površine.

Restoran Danubius

Prelepa prostrana bašta koja se nalazi u senci ogromnih krošnji koje prave hlad i po najvećim vrućinama. Preko puta bašte i kaldrmisane ulice nalazi se unutrašnja sala restorana.