Savski kej

0
5/5 - (7 votes)

Traženje nekog lepog, ali malo izolovanog mesta u gradu gde se može napraviti jednodnevni izlet, a koji neće podrazumevati duga putovanja već lokacije blizu centra, uopšte nije zahtevno. Ovo naročito ukoliko su vam dovoljne i manje travnate površine na kojima se možete zabavljati ili klupe pored šetališta i dečjih igrališta. Jedno od poznatih i lepih mesta gde se može provesti lep dan ili vikend u Beogradu je Savski kej. Nalazi se na teritoriji opštine Novi Beograd, dužine je oko 3 kilometara i pruža se levom obalom reke Save od Bloka 70a, preko Blokova 70 i 44, pa sve do Bloka 45. Ukoliko niste imali prilike da ga do sada posetite, treba da znati da je u pitanju jedno od lepših i uređenijih beogradskih šetališta sa dosta zelenila, održavanih drvoreda koji prave lepu hladovinu i uredno pokošenih travnatih površina oko staze što doprinosi da boravak na svežem vazduhu bude mnogo prijatniji. Uglavnom ga koriste stanovnici okolnih zgrada, kojima predstavlja najbliže i vrlo atraktivno mesto gde je porodična šetnja ili druženje sa komšijama, uz reku koja mirno teče pored njih, pravi užitak. Ovde možete da uživate u čistoj prirodi i vazduhu na uređenoj stazi sa dosta klupa, kantama za đubre i prodavcima sladoleda, kokica, brze hrane ili suvenira.

Paralelno sa Savskim kejom proteže se Savski nasip, na kome se nalazi staza za bicikliste i pešake. Savski nasip počinje zajedno sa Savskim kejom u Bloku 70a, ali se on završava tek kod Ostružničkog mosta koji već pripada opštini Surčin. Nasip često koriste građani koji šetaju i biciklisti pa ako ste raspoloženi za duže šetnje, vožnje bicikla ili rolera ili džogiranje sa dosta rekreacije ovo je odlično mesto dužine od oko 10 kilometara.

Ukoliko ste raspoloženi samo za odmor uz reku, možete se rashladiti i osvežiti na splav restoranima i kafićima koji se nalaze na Savi. Kada padne noć, obala nanovo oživljava pošto su mnogi splavovi vrlo posećeni u kasnijim večernjim časovima, a popularni splavovi Beograda kojih ima najviše uz obale Save su oduvek bila najznačajnija mesta za bogat noćni život Beograda. Za duži odmor na Savi postoje splav kućice koje se mogu iznajmiti od privatnih vlasnika pa povoljim cenama.

Vezano za zanimljiva mesta koja se mogu posetiti u blizini šetališta na Savi, na više mesta postoje stanice na kojima čamci prevoze putnike na desnu obalu Save, ka Adi Ciganlji i Adi Međici, a najbrojniji prevoznici su u Bloku 44 i Bloku 70. Očekuje se i izgradnja pešačko-biciklističkog mosta koji će povezati obalu Save sa Adom. I za ribolovce se mogu pronaći atraktivne lokacije, jer reka Sava na celoj svojoj obali ima pogodna mesta za pecenje, bilo iz čamca, sa splav kućica ili sa obale. Na oko 3 kilometra uzvodno od Bloka 45 nalazi se kanal Galovica, na kome se sa obe strane nalaze izuzetno lepa mesta koja se mogu iskoristiti za uživanje u prirodi, pecanje ili šetnju. Treba naglasiti i da se biciklistička staza na Savskom nasipu se nadovezuje na čitav splet obeleženih staza po opštini Novi Beograd, a da možete bicikl iznajmiti na više mesta na Savskom keju. Takođe, za sve koji su voljni da provedu prijatno vreme napolju, Savski kej zajedno sa poznatim šetalištem Lazaro Kardenas, koje se pruža paralelno sa njim, čini jednu prelepu urbanu prirodnu celinu sa dosta sadržaja. Ukoliko vas interesuje da pogledate objave ljubitelja ovog lepog mesta na Savi, možete posetiti njihovu Facebook stranicu.