Zabrežje

0
4/5 - (2 votes)

Dok obilazite lepote grada i pravite planove za nove avanture i posetu lepih izletišta oko Beograda i odmor u prirodi, skrenuli bi vam pažnju ne jedno lepo mesto. Zabrežje je naseljeno mesto kod Obrenovca koje ima izuzetno bogatu istoriju i tradiciju i lepu prirodnu plažu.

Pri pomenu Zabrežja prvo se pomisli na spomen izletište Perilo koje je od davnina bilo omiljeno mesto za izlet meštana ovog mesta, ali i okolnih mesta oko Obrenovca. Čak su dolazili i mesta preko reke Save, prvenstveno iz Boljevaca sa teritorije današnje opštine Surčin. Prilazeći Perilu videćete kako je reka Sava ovde mirna, a predeo uz reku izgleda zaista lepo. Iako postoji nekoliko klupa, uglavnom je običaj da se rasprostru peškiri po pesku i uživa u prirodi. Peščana plaža na njenoj obali ima sitan pesak koji mnoge podseća na morski, a ono što mnogi ističu kod ovog kupališta je postepeni ulazak u reku sa plaže, koji se retko gde sretne na plažama grada. Mogu uživati ovde i biciklisti pošto je do zabrežja izgrađena i biciklistička staza. Treba napomenti i Kajak kanu klub “Zabrežje” sadrži desetine i stotine pehara, koji govore o snazi i značaju ovog sportskog kluba, akoji redovno treniraju u okolini izletišta. Lokalno udruženje „Perilo Zabrežje“ je zasita učinilo mnogo da se izletište uredi, postave klupe, igralište za decu i uredi sportski teren i na taj način ovo lepo mesto dodatno približi građanima. U planu je dalje postavljanje klupa, uređenje sportskih terena, redovno organizuju interesantne manifestacije u Beogradu, ali potencijal i ideja su zaista ogromni i to ne mogu da urade sami pa im je potrebna pomoć svih.

Ono što je dodatno značajno je i kulturno-istorijski značaj Zabrežja. Poznato je da Prota Mateja ovde podigao ustanak i otpočeo diplomatiju, da je Miloš Obrenović ovde doneo odluku, posle sloma I srpskog ustanka, da ne prebegne, kao i da je Karađorđe u Zebrežju izučio vojničke veštine koje su mu bile neophodne u rukovođenju i učestvovanju u I srpskom ustanku. Danas ovde samo stare kuće u Beogradu svedoče o slavnoj istoriji mesta, a i danas možete obići stari mlin, Carinarnicu, zgrade lučke kapetanije i stare železničke stanice, koje doduše nisu u reprezentativnom izdanju. U tom smislu posebno raduje inicijativa i projekat “Zabreški grad – muzej na otvorenom” koji prikazuje objekte, ličnosti i događaje u vezi sa ovima lokalitetom na moderan način. U pitanju je je kulturno-istorijska celina sa lukom i starim građevinama iz okoline za koji se nadamo će nadležni čuti i shvatiti koje bogatstvo se ovde nalazi i pronaći način da za početak obnove i restauriraju bar jedan objekat.

Ako želite da saznate više o zabrežju, njegovoj istoriji, kulturi, ali i aktivnostima udruženja „perilo Zabrežje“, posetite njihov sajt.