Bojčinska koleba

0
5/5 - (7 votes)

Etno restoran Bojcinska koleba

U Surčinu i njegovoj okolini postoji veliki broj popularnih izletišta u blizini Beograda gde možete u miru uživati u divnoj prirodi, ali i šetati se lepim sremačkim mestima i spontano popričati sa dobordušnim meštanima tako da vas sve podseti na odmor na selu. Ništa vas neće podsetiti na činjenicu da se nalazite samo nekoliko kilometara od centra grada. Ukoliko niste sigurni kojim putem da krenete, jedan od najsigurnijih je pravac ka Progaru i jednom od najlepših izletišta Beograda u ovom kraju. U pitanju je Bojčinska šuma, gde priroda Beograda pokazuje svoju punu lepotu, pošto je u pitanju prirodni i memorijalni spomenik. U Surčinu se često organizuju lepe kulturne manifestacije u Beogradu, a upravo u Bojčinskoj šumi i najpopularnija manifestacija Bojčinsko kulturno leto.

Upravo ovde u ovom raju prirode, odmah pored pozornice, nalazi se biser kojim je etno turizam u Beogradu izuzetno ponosan, a koji odavno poznat gurmanima širom Srbije. To je nadaleko čuven etno restoran “Bojčinska koleba” čijim su osnivanjem restorani Beograda dobili pravi biser ugostiteljstva. Koleba u ovom kraju predstavlja mesto gde su živeli ljudi koji su uzgajali mangulice u ovim prelepim sremskim hrastivim šumama i okolnim poljima. Vlasnik je rešio da oživi prošlost i ambijent kolebe prilagodi turističkoj ponudi.

Prepoznatljiv i autentičan ambijent je vidiljiv odmah po dolasku u Bojčinsku šumu. Vijugava kamena staza vas vodi kroz krošnje drveća, dok se drvene kolibe nalaze sa obe strane staze, a na proširenim delovima između stabala se nalazi bašta na otvorenom po kojoj su raspoređeni drveni stolovi sa oko 200 mesta. U jednoj krajnje opuštenoj atmosferi posetioci uživaju, a iz krošnji dolazi cvrkut ptica. Ulaz u unutrašnjost restorana ima nadstrešnicu od prirodnog drveta, po prozorima sa spoljašnje strane se nalaze saksije sa cvećem, a po obodu kolebe su fenjeri koji uveče daju restoranu pomalo bajovit izgled. Enterijer restorana je, kao i bašta opremljen drvenim klupama i stolovima, a po zidovima se nalaze slike sa autentičnim motivima uramljene rustičnim ramovima i predmeti narodne radinosti. U većoj sali ima  100 mesta za goste, a u manjoj oko 40 mesta.

Meni restorana je uzbudljiv, pošto sem uobičajenih jela sa reštilja nudi i domaće narodne specijalitete, kao i vrlo kvalitetna jela od mangulice, koja su sve više na ceni, a ovde sa ponosom ističu da je meso od domaće mangulice. Od predjela ovde preporučuju “bećarski sendvič” koji se sastoji od domaćeg hleba, masti od mangulice i aleve paprika, zatim kobasice, slaninu, šunku i buđolu od mangulice. Pre glavnog jela preporučujemo rakiju dudinjaru ili neku slično domaće piće neobičnog ukusa i izuzetnog kvaliteta. Kao glavno jelo možete uzeti sremske specijalitete kao što je nedeljni ručak koji sadrži supu, rinflajš, kobasicu od mangulice, krompir, kupus salatu, štrudlu sa makom, hleb. Sem nedeljnog ručka, možete naručiti i  juneći rinflajš sa sosom, ovčiji gulaš, piletinu sa smokvama i kozijim sirom, ramstek sa testeninom i lešnikom, ali i eko proizvode od mangulice kao što su vrta mangulice na šumarski način ili Bojčinski kare sos od višanja. Veliki izbor salata, pita i dezerata uz sjajnu kartu pića govore sami za sebe. Sve ovo je samo deo neverovatnog menija, a ukusi su neprevaziđeni pa će vam ručak ili večera u Bojčenskoj kolebi biti jedno potpuno novo iskustvo koje će vam dugo ostati u sećanju. Za ovo poslednje će se pobrinuti i sremski tamburaši koji će se postarati da prijatan vikend u Beogradu i Bojčinskoj šumi bude potpuno savršen.

Ukoliko želite da dobijete više informacija, nađete kontakt ili izvršite rezervaciju, pogledajte sajt Bojčinske kolebe, a objave i novosti možete pratiti na Instagram i Facebook nalozima.