Park Ušće – Park prijateljstva

0
Oceni članak

Kada se traže parkovi Beograda u centralnoj gradskoj zoni sa lepim i opremljenim prostorom na fenomenalnoj lokaciji, gde se rekreativci i posetioci mogu lepo provesti po svakom vremenu često pada na pamet park Ušće na Novom Beogradu. Park se nalazi na prostoru gde se reka Sava uliva u Dunav, po čijem ušću je i dobio ime. Da je ovo idealna lokacija za park govori i to da jednom svojom razvučenom stranom izlazi na reke Savu i Dunav. Park se nalazi na velikom prostoru, ima prostrana i dugačka šetališta i biciklističke staze pa ga zajedno sa Zemunskim kejom i uređenim biciklističkim stazama grada rado koriste biciklisti i posetioci željni rekreacije. Travnate površine služe kao podloga za drveće koji su mnogi državnici, ali i mnoge poznate ličnosti zasadili. Odatle i naziv za manji deo parka – Park prijateljstva. Za sada se nalazi oko 200 stabala platana koji predstavljaju simbol mira sa pločicom na kojima se nalaze imena onoga koji ga je zasadio. Nadamo da će ova tradicija biti nastavljena u budućnosti, pošto se u ovom parku nalazi dosta spomenika i uspomena koji podsećaju na prošla vremena. Ranije je uglavnom je namenjen za šetnju i rekreaciju, a iako se nalazi gotovo u centru grada do skoro nije bio uređen i organizovan kako se to očekuje od jednog parka u metropoli.

Prva se ideja rodila kada su zvaničnici videli kakvi parkovi se nalaze u velikim svetskim metroploama poput Moskve ili Kopenhagena, pa se shvatilo da posedujemo sličan prostor koji, iako je bio redovno održavan, nije imao nikakve sadržaje.  A onda se napravio projekat organizacije parka u 7 zona koji će različitim sadržajima privlačiti veliki broj posetilaca. Prva oblast je zona kretanja gde bi se ljudi šetali, trčali, iznajmljivali bicikle, rolere ili trotinete. Druga je zona prirode gde bi se nalazile šumske replike i skulpture životinja. Treća je zona umetnosti koja je uglavnom locirana oko Muzeja savremene umetnosti i nadovezuje se na postojeću galeriju na otvorenom gde se nalazi nekoliko skulptura kao spoj moderne arhitekture i prirode.  Sledeća oblast u koju bi mogla da se lepo uklopi Palata Srbija je Zona Srbija koja je zamišljena kao mali park u kome će se nalaziti autohtone vrste iz Srbije uz neke detalje i kulturne specifičnosti naše države. Tu bi bila i zona muzike na kojoj bi se organizovali koncerti, svirke i druge muzičke svečanosti, pošto se u ovom parku poslednjih godina organizuju razne originalne i interesantne kulturno-zabavne manifestacije u Beogradu kao što su koncerti, Beer fest, kao i mnoge druge. Pitanje je samo da li bi zona ostala na mestu gde se trenutno organizuju ili pomerana ka mestu gde će se graditi Beogradska filharmonija. Poslednje dve oblasti bi bile zona vode i zona nauke. Ideja je da se u parku postavi i veliki jarbol, kao i panoramski točak, sličan onom koji postoji u Londonu, ali dok se to ne realizuje mi imamo našu Panoramu na Kalemegadnu u kojoj možemo svakodnevno uživati u divnom pogledu na Beograd. Ono što je dobro je što je do sada urađeno veći broj staza dugačkih nekoliko kilometara, žičara za decu, dečja, muzička igrališta i više sportskih terena, zeleni lavirint, teretane na otvorenom, stubovi sa besplatnim pristupom Internetu, samočisteći toalet, ali i česme, veliki broj stubova za osvetljenje, klupa i đubrijera, a ana više mesta je sve dodatno oplemenjeno ukrasnim biljem i raznobojnim cvećem čime se ova gradska oaza razvija u jedan ozbiljan park dostojan Beograda.  U okviru parka u blizini zgrade “Ušće” opština Novi Beograd je ranije izgradila i skejt park koji je vrlo posećen od mladim ljudima u svako doba godine, jer je jedinstven za takav vid zabave. Preko puta dela parka gde je smešten skejt park nalazi se šoping centar Ušće, pa šetnju po zelenilu Novog Beograda možete iskoristiti i za obilazak luksuznih prodavnica i kupovinu.

Šetnja ovim lepim parkom vas može navesti neplanirano i na Muzej savremene umetnosti čijom posetom ćete napraviti promenu u odnosu na prelepu prirodu koja će vam prijati. U bllizini se nalazi i Staro sajmište koje je nepravedno zapostavljeno, ali ga po svemu sudeći čeka bolja budućnost, a planirana i izgradnja Beogradske filharmonije što će ovo lokaciji dati još veći kulturni značaj. Sada je već u pitanju pristojan park za posetu koji će u budućnosti doživeti niz transformacija, pri čemu će se voditi računa o očuvanju prirodnog okruženja sa biljnim i životinjskim kulturama.