Kanal Galovica

0
Oceni članak

Kanal Galovica zbog svoje velike dužine od oko 50 kilometara, iako protiče kroz brojna naselja, u neposrednoj blizini nudi veliki broj izletišta oko Beograda, na kojima se zaljubljenici u prirodu mogu šetati, biciklisti uživati u vožnji, a svi zajedno uživati u lepom pogledu na sremska polja i šumske pojaseve. Ako ćete ovo mesto posetiti sa namerom da se šetate nekim delom ovog kanala treba znati da nigde nema uređenih staza, pa to treba imati na umu i u tom slučaju se usredsrediti na okolna lepa mesta sa uređenim mestima gde se šetnja i lepi izleti mogu napraviti. Priroda Beograda i okolina ovog kanala se sa smenama godišnjih doba menja, a prizor je izuzetan za ribolovce i izletnike.

Kanal Galovica se nalazi na teritoriji beogradskih opština Surčin i Novi Beograd. On je jedan od glavnih kanala za prihvatanje suvišne vode sa područja jugoistočnog Srema. Širina dna kanala je oko 10 metara, a direktno je povezan sa rekom Savom u koju se uliva kod Savskog nasipa ka Ostružnici.

Ribolov Beograda, imajući u vidu ovakve lepote, zaista ima mnogo da ponudi ljubiteljima pecanja, pa zato i najviše posetilaca Galovica beleži od strane ribolovaca iz Beograda i okoline. Za njih ima dosta pristupačnih mesta, pa oni ovu vodu sa meštanima mesta kroz koji kanal protiče najbolje poznaju. Kažu da se mogu pronaći lepa mesta za pecanje i mini odmor. Na Galovici se mogu uhvatiti primerci štuke i  bele ribe, poneki bucov, a dosta često se hvataju kederi kojih ima dosta. Iako se kada se pomenu kanali Beograda, često pomene, zbog lepote i popularnosti za pecanje, treba napomenuti da je na njemu sa vremena na vreme ekosistem narušen.