Šetalište Lazaro Kardenas

0
5/5 - (8 votes)

Iako je za većinu Novobeograđana, pogotovu onih koji žive ili rade u blokovima oko okretnice tramvaja, ime šetališta Lazaro Kardans poznato kao što je svima poznata Knez Mihailova ulica, ipak za većinu Beograđana i gostiju grada ova oblast je potpuna nepoznanica. U pitanju je potez koji se nalazi između ulice Jurija Gagarina i Savskog keja, ide paralelno sa njima i rekom Savom, a staze i šetalište povezuje blokove 45, 44 i 70 tako da sve zajedno čini jedan impresivan i impozantan prostor na kome je prijatna porodična šetnja, ali uvek ima i dosta sporta, razonode, veselosti i rekreacije. Iako je izgrađeno pre oko pola veka dugo je odolevalo vremenskim nepogodama, velikom broju posetialaca, da bi na kraju počelo da propada i postalo na kraju skoro neprepoznatljivo.

A onda su gradske vlasti došle na ideju da vrate stari sjaj ovom ogromnom prostoru na oko 13 hektara, prelepom glavnom šetalištu kilometara ali i bočnim stazama koje zalaze u okolne zgrade. Rekonstrukcija je počela  2019. godine, a tokom nje je prvo obnovljena pešačka staza u Bloku 45. Uz pešačku stazu su napravljene i renovirane igraonice za decu, sportski tereni, sprave za rekreiranje i urađena nova rasveta. Uz postavljanje granitnih kocki i betonskih ploča na šetalištu, postavljaju se nove klupe, đubrijeri, a gde god projekat predviđa sadi se novo drveće i ukrasno bilje kako bi sve na kraju izgledalo perfektno i bolje nego što izgledaju mnogi parkovi Beograda. Tome će svakako doprineti i žardinjere promenljive visine u kojima će biti posađene perene različitih vremena cvetanja i boja, dok će na zidovima žardinjera, ponegde  biti moguće sedenje. Od ulaska u šetalište vide se promene pošto su obnovljena igrališta za decu, pri čemu se vodilo računa da pejzaž, poput malog brdašca koji je vrlo popularan među najlmađima ostane netaknut. Na dečja igrališta se uglavnom postavljaju rekvizita na gumenu podlogu, a ugrađeni su i mnogi drveni predmeti i igračke za decu, ljuljaške, drvene instalacija za hodanje, vrteške, hodalica za balansiranje, njihalice. Tu je i mini saobraćajni poligon u obliku kružnog toka gde je postavljena horizontalna signalizacija, saobraćajni znaci. Uz povećanje travnatih površina, od kojih će dve biti uređene u obliku talasa, ovo postaje pravi raj u kome će se stalno čuti smeh i videti igra i ples dece.

Sem najmlađih, mislilo se i na starije tinejdžere i mlade ljude pošto su obnovom šetališta obuhvaćena i okolna sportska igrališta za mali fudbal, odbojku, basket, ali se postavila i mreža za badmington, teniski teren i teren za stoni tenis, kao i teretane na otvorenom. Da bi im sportska nadmetanja bila lakša, a i kako lopta ne bi povredila ljude koji šetaju postavljene su i zaštitne ograde na terenima, a uređene su i tribine, tako da je mnogo pažnje posvećeno tome da se promoviše zdrav život i sport u Beogradu. Gde god je bilo potrebno postavljeni su stepenice i rampe za lica sa invaliditetom, a na više mesta su postavljene metalne ograde na šetalistu ka parkinzima kako bi se onemogućio prilazak automobilima ovom nezaboravnom i živopisnom šetalištu. Mislilo se i na starije sugrađane naravno,  pa se uz šetalište nalazi deo za boćanje i dosta klupa na kojima se mogu odmoriti i uživati u graji najmlađih, a tu su i  šah stolovi sa klupama na kojima mogu igrati šah i uživati u društvu.  Na otvorenom su dodati novi fitness centri u Beogradu koji služe za rekreiranje starijih generacija, a takođe i biciklisti imaju bolje uslove i ravnije podloge za vožnju, tako da će šetalište, dužine preko 4 kilometara, tek postati mesto gde je zabava u Beogradu nadaleko poznata. Do šetališta možete doći tramvajima 7, 9, 11 i 13, kao i autobusima broj 67, 68, 73, 76, 94, ali i mnogim drugima koji prolaze okolnim blokovima na Novom Beogradu.

Lazaro Kardenas je bio meksički političar i predsednik Meksika (1895-1970). Za vreme svog mandata bio je poznat po tome što je odmah po inauguraciji smanjio sebi platu, ukinuo smrtnu kaznu, nastavio reformu poljoprivrede, borba za plate radnika, kao i nacionalne interese, poput osnivanje logistike za državnu naftnu kompaniju posle koje je izvršio nacionalizaciju državne nafte, a zaostavština na planu spoljne politike obuhvata  pružanje utočišta hiljadama izbeglica iz Španije koji su bežali zbog Frankove diktature. Do smrti je bio demokrata po ubeđenju i propagirao istu.