Sava promenada

0
5/5 - (6 votes)

Sava promenada

Sava promenada je jedno od mesta na kome su najvidljivije promene koje nastaju kada se vizija lepšeg i reprezentativnijeg Beograda sprovede na lep način u delo. Staza se pruža od Brankovog mosta do Ade Ciganlije uz desnu obalu Save, dužine nešto manje od 2 kilometra i nije se obnavljala od izgradnje. Ranije se često na delovima staze išlo skoro kozjim stazama uz obalu i čak nosili bicikli u ruci. Posle više od pola veka ipak smo dočekali  da vidimo izgradnju savremenog šetališta koji ima sve potrebne objekte kako bi se grad mogao podičiti stvarno mondenskom pešačko-biciklističkom stazom pored Save.

Sa obe strane ove prelepe promenade postavljena su dečja igrališta, osvetljena stepeništa, ima dosta zelenila, biciklističke staze, teren za odbojku na pesku, postavljeni kiosci sa hranom u raznobojnim kamionetima, veliki tobogan sa peskom, toalet. Staze na Promenadi se prepliću i idu na više nivoa, ukrašeni cvečem, zelenilom i ukrasnim biljem, povezujući šetalište i terase iznad reke, što je jedan, do sada, kod nas neviđen arhitektonski pristup. Tu su i moderni restorani, kafići što je sve uticalo na dolazak ogromnog broja posetilaca, na povećan ugled Beograda u regionu i svetu, što doprinosi i da turizam Beograda postane poprilično konkurentan u širim razmerama. Ljubitelji rekreacije imaju sprave za vežbanje uz pešačke staze, u blizini je i novi prelepi park što će doprineti i da rekreativni turizam ovog dela grada dobije potpuno novu dimenziju. Reka Sava protiče uz Beograd na vodi pa je sa svih tačaka uživanje u pogledu na reku pravo uživanje, a bezbedna porodična šetnja posle dugog vremena postaje stvarnost. Ovde je pri kraju i gradnja najviše zgrade na Balkanu, pa će popularna „Kula Beograd“ dodatno poboljšati atraktivnost celog prostora, a posetioci kojima je šetnja bila glavni motiv moći će da se popnu na vidikovac odakle će moći da uživaju u prelepoj panorami Beograda. Tu je i najveći šoping centar na Balkanu „Galerija Beograd“ u koji će dolaziti mnogo gostiju iz regiona pošto se ovde nalaze najpoznatije svetske marke i brendovi kojih nema u gradovima u blizini.

Promenada će se nadovezati na Linijski park kod Brankovog mosta, koji će biti atrakcija za sebe, a sa druge strane će voditi ka našem najelpšem i najpopularnijem izletištu Ada Ciganlija. Sve ovo su prepoznali sugrađani i turisti koji često i rado obilaze ceo prostor, ovde počele su da se održavaju i manifestacije u Beogradu koje privlače nove goste, kao što su Beogradski karneval brodova, Noć veštica, Beogradska zima, Dani otvorene kuhinje Savamale i slične.