Ribnjak u Bečmenu – Bečmenska bara

0
5/5 - (10 votes)

Ribnjak u Bečmenu

Ovaj fascinantan ribnjak je uklopljen u divna polja Srema, gde se nalaze mnoga lepa izletišta oko Beograda. Ovde ribolovci i ostali ljubitelji prirode ovde mogu provesti lep dan ili vikend u Beogradu. Ravnica pruža pogled nadaleko preko mirnoće vode, pogotovo na proleće i jesen, kada priroda Beograda nudi svoje najlepše boje.

Ribnjak u Bečmenu ili Bečmenska bara je komercijalni ribnjak, koji se nalazi na teritoriji opštine Surčin, u mestu Bečmen. Bečmenski ribnjak se zapravo sastoji od tri međusobno povezana ribnjaka, u kome je samo u prvom dozvoljen komercijalni ribolov. Dužina prvog ribnjaka je oko 1,5 kilometar, a širine oko 70-80 metra, a dubine je oko 2 metra. Na drugoj bari je zastupljen sportski ribolov na kome važi pravilo „uhvati i pusti“, odnosno nije dozvoljeno iznošenje ribe. Slične je širine kao i prvi ribnjak, ali je malo manje dužine. Treća bara se još sređuje, a na njoj su planirani skijanje na vodi, vožnja skutera i ostali sportovi na vodi, kada će se ovde moći organizovati izleti za pamćenje. Nije loše znati da na ribnjaku postoji montažni WC.

U ribnjaku se može pecati više vrsta riba, a najzastupljeniji su šaran, štuka, som, amur, tolstolobik i bela riba. Ribnjaci se redovno poribljavaju, a postoji više uređenih mesta za pecanje. Uglavnom se peca sa obale, odnosno numerisanih mesta ili platformi. Na tabli pored ribnjaka su istaknuta pravila koja se poštuju na ribnjaku, kao i cena dnevne dozvole. Odmah pored ribnjaka se nalazi lep restoran Bečmenska bara gde možete svratiti i uživati u pogledu na ovaj lep ribnjak.

U Bečmenu možete kupiti neophodne stvari u nekoliko prodavnica, a možete pronaći i kafić u kome možete svratiti na kafu ili piće. Ukoliko poželite da ostanete ovde par dana, smeštaj pružaju hoteli Beograda koji se nalaze u Surčinu ili okolini.

Do ribnjaka se najlakše dolazi kada se iz Surčina nastavi putem ka Bečmenu. U samom mestu postoje putokazi koje je lako pratiti i relativno jednostavno pronaći ovo mesto na kome možete uživati u ribolovu. Ukoliko koristite linije GSP-a, najbolje je doći do Surčina linijama 601 sa glavne železničke stanice u Beogradu, 602 sa okretnice u Bloku 45, gde ćete presesti u autobus 604. Linijom 604 možete ići i direktno sa okretnice u Bloku 45.