Topčiderska reka

0
5/5 - (3 votes)

Topčiderka

Kada se pomenu reke Beograda uglavnom se misli na Dunav i Savu. Iako se manje-više zna da Beograd ima veliko vodno bogatstvo i veliki broj vodotokova, odnosno, reka, rečica i potoka, vrlo često se posle navođenja imena naše dve najveće reke malo zastane. Razlog je često opravdan, jer su širenjem grada mnogi izvori zatrpani, Ili zapušteni, kao i sami slivovi. Pa ipak, svi očekujemo bolje dane i veće angažovanje svih na uređenju i oporavku svih prirodnih resursa kako bi se šetnja, razonoda, puno smeha i rekreacije vratili na ove naše prirodne bisere, a porodice sa decom, pešaci i biciklisti bili normalna pojava.

Topčiderska reka ili Topčiderka je jedna od većih reka Beograda i pripada crnomorskom slivu. Duga je oko 30 kilometara i protiče teritorijama četiri gradske opštine Beograda. Izvire u Lipovičkoj šumi na nadmorskoj visini od 192 metra. Teče do Ripnja (opština Voždovac), prolazi između sela Pinosava i Rušanj (opština Čukarica), a zatim teče kroz naselje Resnik (opština Rakovica). U naselju Resnik se u Topčiderku uliva potok iz jezera Pariguz. Dalje protiče kroz rakovička naselja Kijevo, Labudovo brdo, Kneževac, Miljakovac i Kanarevo brdo, a na teritoriji ove opštine se u Topčidersku reku uliva i Rakovički potok. Dalji tok ove reke ide kroz Topčidersku šumu (opština Čukarica), da bi se najposle ulila u reku Savu na nadmorskoj visini od 69 metara.

U gradskom delu, korito reke je uređeno i betonirano, ali u neuređenom delu korita reka zna u vreme obilnih padavina i da plavi. Na više mesta uz reku postoje prelepa mesta sa dosta zelenila, a jedan od lepših predela u Beogradu je predeo prostorno – istorijske celine Topčider, kroz koju, gotovo na bajkovit način, protiče Topčiderka gde se po mnogima nalaze najbolji restorani u Beogradu.

Uz samu reku postoji više mesta koja mogu poslužiti za predah i odmor, od kojih većina nisu uređena kao izletišta, ali ako se u opis dodaju i mesta koja se nalaze u širem pojasu Topčiderke, svakako bi trebalo razmišljati o Lipovačkoj šumi (u kojoj topčiderska reka izvire), jezeru Pariguz u naselju Resnik (koje je udaljeno koji kilometar od desne obale reke), prostorno – istorijskom kompleksu Topčider i Košutnjak, Ada Ciganlija sa savskim jezerom i Ada Safari sa svojim jezerom , kao i čitav tok reke Save, koji su svaki za sebe puni lepih i interesantnih mesta, koje bi bilo zanimljivo posetiti.